Norsk olie på vej frem - efter 13 års fald

Hvert eneste år siden 2000 er den norske olieproduktion faldet, men for første gang i 13 år vil den norske olieproduktion nu igen vokse.

Boreplatformen Vest Hercules i den norske Skaanevik-fjord. Pr-foto: Statoil/AP

Den norske olieproduktion ser for første gang i 13 år ud til at vokse i 2014, og selvom det stadig kun er til et dagligt niveau, der ligger på omkring halvdelen af den mængde, som man i 1997 kunne hiv op fra oliebrøndene, regner det norske oliedirektorat med, at produktionen i år dagligt vil kunne komme op i 1,52 mio. tønder. Det er 50.000 tønder mere end den daglige produktion i 2013.

"Vi har haft en periode med historisk høje priser, og vi har set store investeringer på den norske sokkel. Derudover har vi haft høje eftersøgningsaktiviteter og nye fund. Olieindustrien er og vil være den vigtigste industri for den Norge, også i mange årtier fremover," lyder det fra olie- og energiministeren Tord Lien ifølge Dagens Næringsliv.

Sammenlagt vil produktionen fra den norske sokkel ikke nærme sig den rekordproduktion, som man havde i år 2004, og selvom gasproduktionen er steget over de senere år mangler tidligere store felter som Statfjord, Gullfaks og Oseberg i regnestykket.

Fremadrettet sætter nordmændene deres lid til nogle af de seneste store oliefund i Barentshavet, som man forventer kan levere olie frem til mindst år 2050.

BRANCHENYT
Læs også