Bilistklubben ADAC afviser manipulation

Men klubben vil ikke oplyse, hvor mange der deltog i populær afstemning.

ADAC uddeler hvert år sine "Gelben Engel" priser til de bedste og mest populære biler i Tyskland. Men tysk presse har rejst tvivl om værdien. Foto: ADAC

Den tyske bilistklub ADAC afviser endnu en gang, at man har manipuleret med Gelben Engel-afstemningen om den mest populære bil i Tyskland.

Flere tyske medier har ellers antydet, at antallet af stemmer har været pumpet op for at øge afstemningens troværdighed.

"Vi har ikke manipuleret med nogen tal," understreger talskvinden Marion-Maxi Hartung fra ADAC. Hun afviser dog over for tyske medier at fremlægge tal for, hvor mange der reelt har medvirket ved afstemningerne.

Ingen pligt til at opgive tal

"Gennem de seneste år har vi nogle gange offentliggjort tallene og andre gange ikke. Vi frigav tallene i 2011 og 2012, men ikke i 2013. Men der er ingen automatik i det, og vi er heller ikke forpligtet til at opgive tallene," tilføjer Marion-Maxi Hartung.

Ved Gelben Engel 2014-afstemningen blev Volkswagen Golf valgt som den mest populære bil i Tyskland. Ifølge ADAC skulle bilen have fået 34.299 stemmer, men avisen Süddeutsche Zeitung har efter samtaler med ADAC-kilder og adgang til ADAC-papirer antydet, at det reelt kun drejer sig om 3.409 stemmer - eller kun en 10.del af det tal, som ADAC meldte ud.

ADAC har i sin markedsføring af Gelben Engel-afstemninger fremført, at det er klubbens næsten 19 mio. medlemmer, der har mulighed for at stemme. Men hvis antallet af stemmer er så lavt, som Süddeutsche har antydet, tager det pynten af afstemningerne.

Ugyldige stemmer

ADAC har dog erkendt, at der var visse uklarheder omkring afstemningen for 2013 på grund af et stort antal ugyldige stemmer.

Men uanset stemmetallene vil Volkswagens koncernchef, Martin Winterkorn, senere i dag modtage prisen ved en festlighed i München.

Læs også
Top job