Nordea: Ny finanskrise truer

Der er grænser for, hvad centralbankerne kan gøre for at sætte gang i økonomien, advarer cheføkonom.

Der er grund til bekymring for stabiliteten på de finansielle markeder, mener Nordeas cheføkonom. Centralbankerne befinder sig i en alvorlig klemme. Foto: Thomas Borberg

Det kan ende i en katastrofe.

Sådan lyder advarslen fra Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen.

I en kommentar beskæftiger han sig med den usikkerhed, der er om ikke mindst europæisk økonomi. Og meget kan stadig gå galt, hvis ikke centralbankerne passer meget på, lyder advarslen.

"Usikkerheden er faktisk dobbeltsidet. For problemet med den nuværende ekstremt lempelige politik er nemlig, at det risikerer at ende galt, uanset om centralbankerne fortsætter den nuværende kurs eller påbegynder en stramningskurs," siger Helge J. Pedersen.

Når og hvis boblerne brister, viser al erfaring, at det kan føre til en ny alvorlig finansiel krise og nedtur i økonomien.

Helge J. Pedersen, cheføkonom, Nordea

To valg

Centralbankerne kan vælge at videreføre den nuværende kurs, som indebærer både en massiv pengeudpumpning og ultra lave renter. Det kan føre til dannelse af bobler på bl.a. aktiemarkedet og ejendomsmarkedet mange steder i verden.

"Når og hvis boblerne brister, viser al erfaring, at det kan føre til en ny alvorlig finansiel krise og nedtur i økonomien," fastslår Helge J. Pedersen.

På den anden side risikerer en for tidlig og for kraftig stramning af pengepolitikken at bremse det spirende globale opsving, og så kan verdensøkonomien ende med at blive hængende i en lavvækstfælde mange år endnu.

"Konsekvenserne kan altså i begge tilfælde vise sig at blive dramatiske, og verdens centralbanker er dermed på vej ind i et ubehageligt pengepolitisk Catch-22, som kun kan undgås, hvis den uundgåelige stramning af pengepolitikken times med største præcision."

Svær øvelse

Den øvelse er ikke let, understreger cheføkonomen. Og skal den lykkes, kræver det, at centralbankerne forbereder de finansielle markeder og andre aktører minutiøst på deres næste skridt.

"Hvis forventningsdannelsen ikke guides ordentligt på vej, risikerer reaktionen fra de finansielle markeder nemlig at blive så dramatisk, at den i sig selv kan blive katalysator for den næste katastrofe," mener Helge J. Pedersen.

Han mener, at åbenhed er vejen frem, hvis katastrofen skal undgås.

"Det er centralbankerne heldigvis godt selv klar over. Jeg tror fortsat på, at 2014 kommer til at markere et afgørende vendepunkt i den økonomiske krise. Fejler centralbankernes timing alligevel af den ene eller anden årsag, kan konsekvenserne til gængæld vise sig at blive fatale. Spændingsniveauet er i hvert fald endnu ikke taget ud af føljetonen om, hvordan verdensøkonomien kommer på fode igen efter sin største nedtur siden den store depression i 1930’erne," lyder de dystre toner fra Nordeas cheføkonom.

Læs også