Forbund: Det er den værste besked at få

Fødevareforbundet betegner Danish Crown-lukninger som en katastrofe.

"Det er sørgeligt for den danske slagteribranche, lyder det fra forbundsformand Ole Wehlast. Foto: Jens Dresling /Polfoto

"Det er den værste besked, man kan få som medarbejder. Hundredvis af kolleger og deres familier går nu en meget usikker fremtid i møde. Det er en utrolig sørgelig situation både for de berørte og for den danske slagteribranche som helhed."

Det er den umiddelbare reaktion hos Ole Wehlast, som er formand for Fødevareforbundet NNF. Det er forbundets medlemmer, der mister deres arbejde som følge af Danish Crowns beslutning om at lukke slagterier i Fåborg. Lukningerne rammer 472 ansatte.

Der skal findes løsninger

Ifølge Ole Wehlast forestår der nu en bunden opgave i at finde en løsning på manglen på slagtesvin.

"Lukningen af slagterierne og de øvrige kapacitetstilpasninger, løser ikke det helt overskyggende problem med mangel på slagtesvin. Så længe den udfordring ikke bliver løst, vil vores medlemmer være under pres. Derfor skal vi sætte en prop i nedgangen og vende udviklingen. Ellers tror jeg desværre, at vi igen vil stå i samme situation om få år," siger Ole Wehlast.

Nu skal der handles

Han peger på, at den aftale som tillidsrepræsentanterne indgik med Danish Crown i september netop var et forsøg på at vende udviklingen. Men der skal efter hans mening mere til.

"Regeringens vækstpakke er en hjælp, men nu skal parterne udnytte de muligheder, der ligger i pakken, til handlinger, der kan øge produktionen af slagtesvin. Det er nødvendigt for at skabe flere arbejdspladser," siger Ole Wehlast.

Som et eksempel nævnet han, at AP-Pension er begyndt at opkøbe landbrug, som landmænd så kan få mulighed for at drive videre.

"Jeg vil gerne opfordre andre pensionsselskaber til at gøre det samme. Samtidig må vi finde nye vej, hvis vi vil opretholde den danske fødevareproduktion," tilføjer han.

Flere svin på samme areal

Det er dog kun en løsning på længere sigt.

"Her og nu løser det ikke den situation, at Danish Crown mangler 20.000 slagtesvin om ugen. Sammen med Landbrug & Fødevarer har vi foreslået, at øge grænsen for antal svin per hektar fra 1,4 til 1,7. Det vil øge antallet af slagtesvin, og det vil ikke være nogen synderlig ekstrabelastning af miljøet," siger Ole Wehlast.

BRANCHENYT
Læs også