Succesdirektør prøver igen: Det bliver da lidt hårdt

Byggeselskab blev trukket med ned i storkonkurs. Nu er firmaet genopstået med ny ejer.

Byggeselskabet Jönsson er genopstået efter krakket i november. Illustration: Colourbox

Det virkede paradoksalt, at byggeselskabet Jönsson i slutningen af 2013 skulle gå konkurs.

Selskabet havde 12-doblet sin omsætning og sit resultat over seks år, men store problemer i moderselskabet Engsø Gruppen kostede nærmest én efter én selskaberne i koncernen livet. Også Jönsson, der måtte lukke den 19. november.

Men nu er selskabet genopstået.

Nye ejere

Den tidligere direktør, Robert Mayer, har sammen med entreprenørkoncernen J. Jensen Holding og projektchef Thomas Normann investeret et mindre millionbeløb i at genrejse Jönsson. J. Jensen Holding bliver hovedaktionær med en ejerandel på 51 pct.

Nogle af pengene er brugt på at købe rettigheden til Jönsson-navnet fra konkursboet, og så har man ansat syv timelønnede, så selskabet nu er funktionsdygtigt. Det er dermed noget af et skifte fra de omtrent 160 ansatte, der var at finde i det 116 år gamle Jönsson, da det krakkede.

Nu vil man forsøge at genvinde sin plads i den danske byggebranche, der fortsat ryster efter krakket i Pihl & Søn.

I første omgang har Jönsson, der har fået tilføjet "Enterprise" til navnet, overtaget et projekt, der ikke var færdiggjort i det gamle selskab. Derefter går jagten på nye ordrer i gang og håbet er, at nogle af de 15-20 gamle kunder melder sig på banen.

Uvirkelig konkurs

Hvordan er det at have genstartet Jönsson?

"Det er dejligt, at det endelig er lykkes. Det var helt uvirkeligt og meget uforståeligt, at vi måtte lukke. Når jeg kigger tilbage på de foregående otte år, var der ikke et eneste, hvor vi var i nærheden af dårlige resultater. Så er det surrealistisk at blive dræbt af andre årsager. Men det gider jeg ikke spekulere mere på," siger adm. direktør Robert Mayer til epn.dk.

Hvordan er det at sende et selskab på banen i byggebranchen i øjeblikket?

"Det bliver da lidt hårdt til at starte med. Det er jeg forberedt på. Vi gearer ikke selskabet til mere, end det kan følge med til.

Jeg tror, at branchen er på vej fremad. Jeg hører om mange opgaver, så mulighederne i forhold til kunder er jeg fortrøstningsfuld over for. Nu skal vi i gang med at fortælle den gode historie og have fat i de gamle kunder. Men det er klart, at vi begynder ikke med sager til 100 mio. kr. Vi bygger op stille og roligt," siger Robert Mayer.

Mange udfordringer

Har det været en hård kamp?

"Jeg er bare glad for, at det endelig er faldet på plads. Det har hele tiden været planen, men der har været mange udfordringer undervejs," fortæller han.

Du er selv gået ind som medejer. Hvorfor det?

"Sådan var det også i det tidligere selskab. Det er vigtigt, at de ledende medarbejdere har hånden på kogepladen. Det skaber et ekstra engagement, når man har midler personligt bundet i det.

Desuden synes vi, at dem, der er med til at skabe succesen, skal have en personlig del af gevinsten," forklarer Robert Mayer.

Et mindre millionbeløb

Hvor mange penge har I kastet i det?

"Det vil jeg ikke fortælle. Men det er et mindre millionbeløb til at starte op med som aktiekapital. Det er fornuftigt og solidt," fortæller han.

Du fortæller, at der har været henvendelse fra flere interesserede investorer. Hvorfor faldt valget på J. Jensen Holding?

"Jeg kender Jens Jensen personligt gennem mange år. Han er meget progressiv og god til at se løsninger og muligheder. Holdingselskabet har mere end 50 selskaber under sig, men lever meget anonymt.

Det er en solid partner, vi har fået, og det har jeg vægtet meget højt. Det er en partner med et godt navn i branchen og samme værdier, som jeg driver forretning ud fra," forklarer direktøren.

Han kan formentlig se frem til at kunne tilbyde nogle af ansatte, der mistede jobbet i forbindelse med krakket sidste år, et nyt job.

Energi stiger med raketfart

Hvordan er den fornemmelse?

"Det er dejligt at skulle ud og ansatte. Efter tre måneder med dårligdomme kan jeg mærke, at energien kommer med raketfart.

Særligt efter, at jeg har fået nøglerne til de nye lokaler i Nærum og efter stiftelsen af selskabet. Det andet bliver man træt af," siger Robert Mayer.

Jönsson var den første investering, som Per Engsø Larsen foretog, da han i 2004 stiftede Engsø Gruppen.  Dengang overtog han 50 pct. af aktierne.

Siden kom flere selskaber til, og omsætningen voksede fra ingenting til næsten 1 mia. kr. sidste år. Men det hele krakkede altså i løbet af efteråret 2013.

BRANCHENYT
Læs også