Tillidsmand: Fyringer var uundgåelige

Danish Crown har fyret 472 ansatte og er på vej til at afskedige flere endnu.

Slagteriet i Faaborg bliver lukket. Yderligere to slagterier er i farezonen samt flere hundrede jobs. Arkivfoto: Gregers Tycho

"Jeg er rigtig ked af det på de her mange folks vegne - at de går hen og bliver fyret. Det er jo en meget kedelig udvikling, vi ser, med nedgangen i grisesalget. Det er en rigtig stor skam," fortæller fællestillidsmand i Danish Crown, Lars Mose.

Torsdag fyrede Danmarks største slagterigigant 472 medarbejdere fra deres slagteri og Tulip produktionsanlæg i Faaborg. Slagteriet bliver nu lukket som et led i virksomhedens omstruktureringsplan, der skal skære kraftigt ned på produktionsomkostningerne.

Desuden indleder ledelsen nu dialoger med medarbejderne om afskedigelser på slagteriet på Bornholm og i Skærbæk, fordi produktionen også her er for dyr.

Vores væsentligste opgave er nu at finde ud af, hvordan vi kan stoppe den her negative udvikling

Lars Mose, fællestillidsmand i Danish Crown.
Derudover regner Danish Crown med, at yderligere ca. 350 ansatte fordelt på forskellige slagterier bliver berørt af nedskæringerne.

Færre svin rammer hårdt

At Danish Crown nu er ude i en større fyringsrunde kommer dog ikke bag på folk i branchen. Det er ikke nogen hemmelighed, at slagterikæmpen i længere tid har kæmpet med færre slagtesvin samt hård konkurrence fra udlandet, der tvinger virksomheden til at spare.

Fællestillidsmanden erkender, at der simpelthen er for få slagtesvin til at beskæftige det samme antal medarbejdere på slagterierne i Danmark.

"Da der ikke er nok at lave på slagterierne, så bliver fyringerne jo uundgåelige," siger Lars Mose.

Udviklingen skal vendes

Ledelsen i Danish Crown og tillidsmændene indleder nu forhandlinger for at finde ud af, hvordan de kan vende udviklingen, samt hvordan de skal håndtere de omkring 350 ansatte, der forventes at blive berørt af yderligere nedskæringer.

"Vores væsentligste opgave er nu at finde ud af, hvordan vi kan stoppe den her negative udvikling. Jeg har lige nu ikke noget konkret, jeg går til forhandlingerne med. Jeg vil forsøge at åbne op for alle de forskellige muligheder og modeller, der kan være for at bedre situationen," fortæller Lars Mose.

Danish Crown beskæftiger omkring 6.000 slagterimedarbejdere på landsplan. I september sagde de ansatte nej til et nyt lønforslag, der skulle sikre, at ingen slagterier i Danmark ville blive lukket i løbet af de næste par år.

Men med stort flertal nedstemte medarbejderne forslaget, og siden har Danish Crown arbejdet på den nye strukturomlægning, som på anden vis skal skære ned på de høje produktionsomkostninger.

BRANCHENYT
Læs også