De tjener millioner på kendama-legetøj

To unge fyre opdagede guldgrube i 130 år gammel opfindelse.

Gensyn
Over sommeren genudsender vi udvalgte indslag fra det seneste år. Dette blev vist første gang i januar 2014.
Det, der startede som en hobby-virksomhed, har på kort tid udviklet sig til en million-forretning for to unge fyre.

De er kun 21 og 23 år gamle, men har alligevel fundet formlen til en succes-virksomhed og sat uddannelserne på pause.

Thorkild May og Philip Eldridge har siden 2010 solgt det populære japanske legetøj kendama. Efter lanceringen har deres mærke KROM-kendama spredt sig ud over landets grænser til både USA, Grønland og kendamaens hjemland, Japan.

Det startede med en misforståelse

Hvad er kendama?
Kendama er et japansk trælægetøj, der består af et greb og en bold forbundet med en snor. På grebet sidder en spids og tre kopper, som kan bruges til at gribe bolden og udføre forskellige trick. Kendamaen er især populær blandt unge i skoler og fritidsmiljøer og kan i stilen sammenlignes med en yoyo eller et djævlespil.
Kimen til de to venners forretning blev lagt under en backpacker-tur til Japan. Philip Eldridge var begyndt at spille kendama og ville gerne se, hvordan legetøjet blev lavet. Han ringede derfor til en af fabrikkerne i Japan og arrangerede et besøg med ejeren.

Men noget var glippet i kommunikationen, for japaneren forventede et hold europæiske forretningsmænd. Det var dog et noget anderledes syn, der mødte ham.

”Vi steg ud af et lille regionaltog i 35-graders varme, stinkende svedige og med tasker fyldt med telte og oppakning. Der stod der en meget fin lille herre med nålestribet habit og en stor, flot og luksuriøs van og ventede på os,” siger Philip Eldridge.

”Vi vidste ikke rigtig, om det kunne passe, at det var til os,” siger han.

Sådan blev en dille skabt

Efter de fik afklaret misforståelsen, valgte Philip Eldridge alligevel at slagte sparegrisen sammen med en ven og købe 400 kendamaer, som de fik sendt til Danmark.

De begyndte at sælge legetøjet på nettet – i første omgang som et hobbyprojekt. Inspireret af USA begyndte Thorkild May og Philip Eldridge at organisere lokale kendama-konkurrencer i sommeren 2012, og da videoerne herfra begyndte at sprede sig på de sociale medier, fik kendamaerne for alvor ben at gå på.

I sidste kvartal af 2012 omsatte de to iværksættere for over tre mio. kr. – omkring seks gange så meget som hele den første del af året. Overskuddet for 2012 lød på 1,6 mio. kr.  

Det var især på skolerne, at kendamaerne spredte sig som den nye dille.

Men lige så hurtigt, som trenden havde taget fat, lige så hurtigt forsvandt den igen.

”Vores varelager voksede bare, og der var slet ingen efterspørgsel,” siger Thorkild May.

”Vi fik lidt kolde tæer over projektet, for vi havde stort set brugt alle vores penge på at købe kendamaer, men der var ikke rigtig nogen, der skulle have nogen lige pludselig,” siger han.

Nedtur vendt: Fordoblet omsætning

De to unge iværksætteres redning blev en tur til USA, hvor Thorkild May vandt mesterskabet i freestyle-kendama med deres eget kendama-brand.

”Der kom en masse fokus på ham som spiller og dermed på brandet og vores kendama,” siger Philip Eldridge.

Siden spredte den danske KROM-kendama sig blandt professionelle spillere verden over. Resultatet for 2013 er endnu ikke opgjort, men Philip Eldridge anslår, at omsætningen når 7 mio. kr. med et overskud på 2,4 mio. kr.

Overskuddet investerer de to iværksættere i virksomheden, så de tjener begge ikke meget mere end ”en rigtig god SU”, som de siger.

”Til gengæld har vi været ude og rejse næsten fire måneder sidste år på firmaets regning,” siger Philip Eldridge.

”Så på den måde har vi alligevel fået en stor løn, fordi vi har oplevet ting, som jeg ikke kan sætte en pris på i dag,” siger han.

BRANCHENYT
Læs også