Mystik om topbud på Dong

Har regeringen fravalgt et højere bud på Dong Energy for bevidst at gå efter en aftale med finanskæmperne ATP, PFA og den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Bjarne Corydon afviser, at have afvist højere bud på Dong. Foto: Marcus Bjørn Trappaud

Det er spørgsmålet, fordi finansminister Bjarne Corydon (S) i forbindelse med salget af en bid af den statsejede energigigant nu rapporteres at  have modtaget et højere bud fra pensionsselskabet PensionDanmark.

»PensionDanmark har også budt. Og det bud var højere,« fortæller en kilde tæt på Dong-salget til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er på vej til at sælge 26 pct. af Dong Energy til ATP, PFA og Goldman Sachs.

Ministeren har hidtil forklaret det omdiskuterede salg med, at Dong-kassen mangler penge, og det fremsatte tilbud fra de tre selskaber er det bedst opnåelige.

PensionDanmark lukker i

PensionDanmark har de senere år investeret milliardbeløb i grønne energiløsninger bl.a. som medejer af Anholt-havmølleparken, som er opført og drives af Dong.

Topledelsen i PensionDanmark, der er ejet af fagbevægelsen, afviser imidlertid at kommentere sagen.

Formand for bestyrelsen i PensionDanmark er den tidligere 3F-formand Poul Erik Skov Christensen. Forelagt oplysningerne om et højere bud på Dong, siger han:

»Vi har det generelle princip, at vi ikke udtaler os om den type spørgsmål i nogle af de sager, vi i givet fald måtte have været involveret i,« siger Poul Erik Skov Christensen.

Bedste "samlede tilbud"

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser overfor Ritzau, at man har fravalgt et bedre bud, uden at ministeren dog kommenterer, om PensionDanmark rent faktisk har budt mere per aktie for Dong Energy.

»Det er forkert. Det bedst samlede tilbud, er det tilbud, som vi har taget,« siger Bjarne Corydon.

I forbindelse med regeringens Dong-udsalg har det vakt undren i finanskredse, at energikæmpen blot er blevet værdisat til 31,5 mia. kr. En markedspris som fra flere sider anføres som meget lav.

Finansminister Bjarne Corydon har indtil videre afvist kritikken med henvisning til en vurdering fra Danske Bank Corporate Finance, der i et syv siders fortroligt notat har regnet sig frem til prisen på 31,5 mia. kr.

I Finansministeriet oplyser man overfor Jyllands-Posten, at man senere i dag venter at offentliggøre oplysninger, som »kan forklare sagen«.

Læs også