Novozymes blander sig i regnskabssæsonen

Den udenlandske regnskabssæson kører, og den kommer til at kunne give inspiration til investorerne, men vi får også nyt fra den danske scene med regnskab fra Novozymes.

Foto: AP/ Richard Drew

Mandag

Japan kan trække lidt opmærksomhed, idet premierminister Shinzo Abe søndag vil holde den årlige pressekonference. Shinzo Abe har i mere end et års tid ført en meget ekspansiv og aggressiv økonomisk politik, hvilket skal trække Japan ud af dødvandet.

Kineserne står for mandagens store indlæg med en stribe makropræsentationer.  Der vil være størst fokus på nattens opgørelse over BNP for 4. kvartal, hvor analytikerne venter at se en vækst på 7,6 pct., efter at væksten i tredje kvartal var på 7,8 pct. Der er en del opmærksomhed på Kinas vækstmuligheder og mulighederne for at væksten blev fastholdt, idet den kinesiske vækst er afgørende for de globale vækstmuligheder.

 - Mit BNP estimater ligger tæt på konsensus for fjerde kvartal. I 2014 venter jeg, at væksten vil bremse lidt op grundet reformerne, idet investeringerne via kreditgivningen og eksportordrerne vil bremse væksten i løbet af 2014. Alt i alt venter jeg en BNP på 7,4 pct. i 2014. Det er også min vurdering, at regeringen kan acceptere en opbremsning i væksten, udtaler senioranalytiker Amy Yuan Zhuang fra Nordea til Aktiefokus.

Yderligere kommer der tal for kinesisk industriproduktion for december, som ventes at stige med 9,8 pct. i forhold til december i fjor. I november steg produktionen med 10,0 pct. Kina er verdens fabrikscentrum, og derfor er det også en melding om den globale industriproduktion. Sidste men ikke mindst vil der være fokus på det kinesiske detailsalg i december, hvor analytikerne venter en vækst på 13,6 pct. i december, efter at væksten i november steg 13,7 pct. Kina er ved at omlægge sin økonomi til at være mere forbrugsorienteret.

Der er lagt op til en rolig begyndelse på ugen i vesten grundet den amerikanske fridag med Martin Luther King day. Det vil typiske afføde en rolig handel med lav aktivitet.

Den hårdt pressede bilgigant Peugeot er aktuel med en salgsopdatering.

Tirsdag

Danske Novozymes er vanen tro hurtig parat med sine regnskabstal, og enzymkoncernen vil fremlægges årsregnskab ved 8-tiden. Novozymes leverer et spændende regnskab, hvor fokus vil være rettet mod prognoserne for 2014, og investorerne vil også spændt afvente meldingerne om mulighederne i samarbejdet med Monsanto, som blev lanceret i december. Novozymes’ leveringer af enzymer til anden generations ethanol skal også til at nærme sig et stadie, der kan understøtte koncernvæksten, efter at Novozymes over flere år har investeret kraftigt i området. Alt i alt et regnskab, hvor investorerne skal være forberedte på meldinger fra flere kanter. Novozymes store vækstben er vaskemiddelenzymerne, og det er altid interessant at se, om væksten kan holdes oppe. I seneste regnskab var det netop væksten i vaskemiddeldelen, som skuffede analytikerne.

Der kommer en stribe amerikanske regnskaber, og noget af opmærksomheden kan investorerne rette mod Johnson & Johnson, som er aktuel med tal for fjerde kvartal. Johnson & Johnson producerer blandt andet en række hygiejneprodukter til tænder, hår og hud, men har også en række medicinalprodukter mod eksempelvis alzheimers, kræft og hjertemedicin. Johnson & Johnson står også bag diabetesmedikamentet Invokana, som tages oralt.

Efter amerikanske lukketid er it- og teknologisgiganten IBM regnskabsaktuel.

Onsdag

Tv-streammingsselskabet NetFlix er aktuel med regnskab for fjerde kvartal. NetFlix har udviklet sig fra at være en videopostordrevirksomhed til at være ledende i online-flim streamning, men det er også et marked, hvor andre spillere forsøger at positionere sig. Det amerikanske finanshus Morgan Stanley sænkede den 7. januar sin anbefaling på Netflix-aktien, som er steget med godt 350 pct. i 2013, til sælg fra hold. Netflix-aktien er kommet lidt skidt fra land i 2014 efter det fantastiske år 2013. Morgan Stanley skrev i sin analyse, at Netflix kan se frem mod øget konkurrence i USA inden for digital videostreaming, hvilket kan sætte markedets langsigtede prognose under pres. Morgan Stanley nævnte konkurrenter såsom Amazons Prime Instant Video, HBO's GO og Hulu Plus.

Torsdag

Natten til torsdag fremlægges den foreløbige udgave af PMI erhvervstillid for januar fra Kina. Den giver en god indikator for de kinesiske vækstudsigter og derfor har opgørelsen potentiale som market mover ved større overraskelser. Senere torsdag formiddag kommer de europæiske pendanter, men deres market mover-potentiale er begrænset.

Den amerikanske fastfoodkæde McDonald's fremlægger sine tal for fjerde kvartal, hvilket sker før amerikansk åbning. McDonald's er ikke særligt konjunkturfølsom, og det kan være svært at drage paralleller til andre sektorer ud fra McDonald, og derfor er opmærksomheden på fastfoodkæden også begrænset. Microsoft lever også lidt sit eget liv med lille konjunkturpåvirkning. Microsoft er aktuel med sin præsentation efter lukketid.

Fredag

Den store amerikanske husholdningskoncern Procter & Gamble fremlægger regnskab for fjerde kvartal. I oktober udtalte en udenlandsk analytiker til Aktiefokus, at Procter & Gamble har intensiveret sin satsning i Europa, og at det har presset konkurrenter såsom Unilever. Det bliver spændende om, der er mere nyt fra denne kant. Procter & Gamble står bag varemærker Ariel, Mr. Clean, Fairy, Duracell og Braun.

Læs også