Tiltalt bankchef håber på historien

Tidligere Aarhus Lokalbank-direktør ser håbefuldt mod historisk fortilfælde i kursmanipulationsopgør.

Foto: Casper Dalhoff

En potentielt meget langvarig sag, og et opgør uden præcedens, hvor der er strid om centrale fakta.

Sådan ser Aarhus Lokalbanks tidligere direktør Per Hermansen den tiltalte om kursmanipulation, der er rettet mod ham, to andre tidligere ansatte, og mod banken, der i dag er fusioneret ind i Vestjysk Bank.

"Jeg skal ikke begynde at filosofere over det rigtige svar i sagen, men må i stedet afvente svaret fra første retsinstans, byretten i Århus. Så må vi se, hvor vi står til den tid. Men ud fra det, der står i anklageskriftet og mine erfaringer, så tror jeg at det her kommer til at tage en to-tre år mere," siger Per Hermansen til FinansWatch.

Tidligere bankchef risikerer fængsel 

For bankdirektøren er det et historisk præcedens, der giver ham håb: Midtbank-sagen (eksternt link til politiken), hvor fire medlemmer af bankens ledelse først blev dømt, men siden frikendt for insiderhandel i forbindelse med salget af banken til Handelsbanken.

Men derfor aner det også Per Hermansen, at han står over for en længere affære:

"Der var Midtbank-sagen for en ti år siden, hvor man havde bestyrelse og ledelse under anklage i en tre-fire år. De tabte i byretten, men de vandt i landsretten og i højesteret. Og denne her sag kunne måske have en snert af det samme over sig. Jeg læser jo, at Bagmandspolitiet ser det her som en principiel sag uden retspraksis," siger bankdirektøren og fortsætter:

"Det er ikke nogen spøg"

"Det overrasker mig, at det har taget tre år at nå hertil i sagen. Og i med, at der ikke er nogen retspraksis på området, så er der ingen der kan sige, hvordan det her ender. Men der er ingen, der har gjort noget for egen vinding, og på den måde ligner det som sagt Midtbank-sagen."

Hermansen måtte forlade Aarhus Lokalbank i november 2010, dagen før han og banken offentligt blev politianmeldt af Finanstilsynet i sagen. Derfor har han heller ikke haft mulighed for at komme de tekniske detaljer nærmere, mener han:

"Den dag, jeg forlod banken, vidste jeg ikke, at der var en sag. Og den dag i dag, har jeg ikke voldsomt meget mere kendskab til den. Jeg har aldrig været aktiehandler eller trader, og jeg har aldrig påvirket noget. Og så har jeg den naive tro, at når man ikke har gjort noget, så kan man heller ikke straffes," siger Per Hermansen og fortsætter:

"Det betyder ikke, at jeg er nonchalant over for det her. Jeg har levet med det i tre år nu, og forventer at leve med det i tre år mere. Det er ikke nogen spøg."

Bagmandspolitiet opridser i anklageskriftet blandt andet, hvordan banken systematisk stillede priser på egen aktie hver dag - og også hvordan man for eksempel i fem måneder i 2009 og starten af 2010 stod for 67 pct. af nettoopkøbene af egne aktier, til en pris på ca. 3 mio. kr.

Strid om dominerende rolle

Selv små handler kan flytte illikvide aktier markant, men Per Hermansen bestrider, at banken virkelig antog en så dominerende rolle. De nærmere detaljer har han dog ikke kendskab til, forklarer han.

De handler, Bagmandspolitiet beskriver i anklageskriftet, dem kendte du vel godt til at i foretog?

"Nej. Det var ikke mit arbejde. Overordnet vidste jeg jo selvfølgelig, at vi handlede med egne aktier, fordi det vedtog vi at vi havde lov til på de årlige generalforsamlinger at banken havde bemyndigelse til. Den bemyndigelse inkorperede vi selvfølgelig i bankens forretningsgange, og gav videre til finansafdelingen. Og så havde jeg ikke mere med det at gøre, andet end når vi løbende reviderede forretningsgangene."

Som lægmand kan man godt studse lidt over, at en bank som det er beskrevet i anklageskriftet i en periode på fem måneder i 2009 og 2010 står for 67 pct. af nettoopkøbene af egne aktier. Det virker vel som meget - så dominerer man vel markedet og kurssætningen?

"Jeg tror ikke, at det er rigtigt, det der står i anklageskriftet. Men jeg kan ikke gå nærmere i detaljer, for jeg har ikke haft lejlighed til aktivt at se, hvad der er foregået, i og med sigtelsen først kom efter jeg forlod banken i 2010."

Du siger, at du tror oplysningerne er forkerte?

"Det, jeg hæfter mig ved, er at bankens bestyrelse og ledelse både i dag, hvor det hedder Vestjysk Bank og umiddelbart efter jeg forlod banken i 2010, har gjort klart, at man ikke mener, at der en sag her."

Vidste du, hvor stor en del af handlen i den trods alt relativt illikvide aktie, Aarhus Lokalbank kunne komme til at stå for, hvis man som beskrevet i anklageskriftet for eksempel købte ind for tre mio. kr. over fem måneder?

"Det er jo peanuts"

"Jeg kan godt se, at der står noget om tre mio. kr. i anklageskriftet. Det vil jeg ikke komme nærmere ind på andet end at sige, at tre mio. kr. var jo ingenting i forhold til bankens børsværdi. Det er jo peanuts."

Men det var jo en meget stor del af omsætningen af aktien?

"Nej, der er handlet meget mere. Det, der står i anklageskriftet handler om, hvad der er foregået i et eller andet handelssystem. Om det er fondsbørsen eller hvad, ved jeg ikke. Men der er altså handlet for betydeligt mere end det, der står i anklageskriftet. Men det kommer nok frem i sagen. Jeg sidder ikke med noget faktuelt på det, i og med jeg har forladt banken, så nærmere ønsker jeg ikke at kommentere den side af sagen."

"Men tre mio. kr. er jo altså noget småtteri i forhold til bankens børsværdi. Jeg ved ikke, om vi har domineret handlen, eller stillet forkerte priser eller gået over en grænse, som vel i øvrigt ikke er fastsat. Det må retten se på."

Aarhus Lokalbank-sagen har i modsætning til flere andre sager om kursmanipulation med bankaktier, der verserer, ikke noget aspekt af personlig vinding for nogle af de tiltalte, påpeger Per Hermansen.

Selv om man ikke har nogen direkte økonomisk gevinst af det, så har man vel som bankdirektør en interesse i, at banken ser godt ud på børsen, og at kursen på ens aktier ikke kollapser?

"Jeg har aldrig kunnet påvirke eller forsøgt at påvirke kursen på Aarhus Lokalbanks aktier. Da jeg startede som bankelev, købte jeg personligt aktier, og det har jeg også løbende gjort gennem årene. Og dem har jeg aldrig solgt igen," siger Per Hermansen.

BRANCHENYT
Læs også