Areva og Gamesa i offshore joint-venture

Mølleproducenterne er ved at blive enige om et joint-venture offshore, skriver medie.

Areva og Gamesa går sammen i offshore joint-venture. Arkivfoto: Finn Frandsen

Spanske Gamesa og franske Areva overvejer ifølge Reuters at indgå et joint-venture (JV) offshore.

Begge selskaber står relativt ringe på markedet for havvindmøller, og ifølge unavngivne kilder overvejer producenterne at slå pjalterne sammen i et 50-50 JV lidt ala det Vestas og Mitsubishi præsenterede sidste efterår.

"Gamesa og Areva er i fremskredne forhandlinger om et 50 pct. JV om at udvikle deres offshore-forretning," siger en kilde ifølge Reuters.

Areva sagde i november sidste år, at de i begyndelsen af 2014 vil have opsat i alt 126 offshore-møller med en samlet kapacitet på 630 megawatt (MW) offshore, mens Gamesa hidtil kun har udviklet en 5 MW prototype-mølle.

Spanierne fortalte imidlertid i oktober, at man arbejder på en havmølle på 7-8 MW, og at man vil have en prototype klar i 2017.

Selskaberne har ikke selv ønsket at kommentere forlydenderne om et forestående joint-venture til Reuters, men en kilde, der ikke ønsker at få sit navn frem, siger til nyhedsbureauet, at et JV giver god mening for begge selskaber.

"Når man tænker på omkostningerne, giver det ikke længere mening at fortsætte alene," siger kilden med henvisning til, at der er store risici forbundet ved at udvikle havvindmøller, der ikke er profitable uden støtteordninger.

Recharge skriver, at JV'et er på plads og præsenteres mandag, men citerer ikke en navngiven kilde. Spanierne had dog tidligere fortalt, at strategiske alliancer er vejen frem for selskabet.

Vestas' tidligere offshorechef, Anders Søe-Jensen, der nu arbejder for franske Alstom, har tidligere peget på, at offshorebranchen formentlig kun vil have plads til 3-4 producenter markedets størrelse taget i betragtning. Det samme har DONG's vindchef Samuel Leupold sagt.

Læs også