Grækenland vil have krigserstatning

Et gammelt nazi-lån i den græske centralbank skal nu betales tilbage - ifølge grækerne.

Grækenland fremsatte i foråret 2013 et erstatningskrav mod Tyskland, der svarede til omkring halvdelen af Grækenlands offentlige gæld. Foto: Dimitri Messinis.

Grækerne har luftet idéen tidligere.

At Tyskland skal tilbagebetale et lån på 500 mio. Reichsmark fra den græske centralbank optaget i 1942. Et krav tyskerne blankt har afvist.

Nu bringer den græske viceudenrigsminister Dimitris Kourkoulas kravet på banen igen.

Det skriver den tyske avis Die Welt.

Renters rentes rente

Lokale græske medier har tidligere anslået, at den græske regering vil kræve et beløb i nærheden af 162 mia. euro eller 1.200 mia. kr.

Det er inklusive krigslånet fra centralbanken med renters rente samt krav om yderligere krigsskadeerstatning fra ødelæggelser og forbrydelser, som den tyske værnemagt begik under besættelsen af Grækenland.

Fra det tyske embedsværk samt fra politisk side har man dog fastholdt, at alle krav af den slags, grækerne stiller, hører ind under "Den tyske kredit-aftale af 1952" eller "London Debt Agreement."

Aftalen var en gældsaftale mellem Tyskland og alle udenlandske kreditorer og omhandlede gæld fra før, under og efter Anden Verdenskrig.

Politisk spil

Flere eksperter ser kravet om krigsskadeerstatning fra Tyskland som et politisk middel, den græske regering kan bruge i forhandlingerne med den såkaldte Troika.

Troika'en skal forstås som en sammenblanding af den Europæiske Centralbank, IMF og Europa Kommisionen, der har ydet store lån til bl.a. Irland og Grækenland.

Og i den forbindelse har krævet store reformer i de pågældende lande.

"De fleste juridiske eksperter levner ikke Grækenland mange chancer for at komme igennem med kravet, både fordi det er så længe siden, men også fordi Tyskland har været en af de mest gavmilde donorer i EU, og på den måde har bidraget økonomisk til Grækenland siden 1980'erne," har Theodore Coloumbis, der er professor i internationale relationer ved Athens Universitet, tidligere sagt til Wall Street Journal.

"I min optik er det et politisk spil, der bliver spillet og overdrevet."

Omkring 300.000 grækere mistede livet som følge af den tyske besættelse mellem 1941 og 1944.

Læs også