Bilistklubben ADAC erkender snyd med afstemning

Kommunikationschef og chefredaktør træder tilbage efter snyd med bilafstemninger.

ADAC-præsidenten Peter Meyer benyttede prisuddelingen i München til at kalde de tyske mediers omtale af sagen om eventuel manipulation for "skandalejournalistik". Foto: ADAC ADAC uddeler hvert år sine "Gelben Engel" priser til de bedste og mest populære biler i Tyskland. Men tysk presse har rejst tvivl om værdien. Foto: ADAC

Den tyske bilistklub ADAC har søndag erkendt, at antallet af stemmer i Gelben Engel-afstemningerne har været "forskønnet".

Som en konsekvens heraf fratræder ADAC kommunikationschef og chefredaktør for bladet Motorwelt, Michael Ramstetter.

Klubben har netop i München uddelt sine Gelben Engel-priser til biler i forskellige klasser, men i dagene op til uddelingen har flere tyske medier med Süddeutsche Zeitung i spidsen skrevet, at der har været manipuleret med stemmetallene.

Stemmetallene var pumpet op

Således skulle der ved 2014-afstemningen være afgivet 34.299 stemmer på Volkswagen Golf som tyskernes yndlingsbil.

Men Süddeutsche Zeitung har efter samtaler med ADAC-ansatte og efter adgang til ADAC-dokumenter fortalt, at der reelt kun var afgivet 3.409 stemmer på VW Golf.

I betragtning af at ADAC har mere end 18 mio. medlemmer er det for ADAC en skuffende lav stemmeantal, der kan rejse tvivl om afstemningens værdi.

"Skandalejournalistik"

ADAC har indtil nu afvist at fremlægge dokumentation for stemmetallene, men i stedet givet udtryk for, at der var tale om "skandalejournalistik" og usandheder i de tyske medier.

Således har både klubbens forretningsfører, Karl Obermair, og klubpræsidenten, Peter Meyer, kritiseret medierne.

Men ifølge en pressemeddelelse fra ADAC skulle Michael Ramstetter fredag have erkendt, at der har været pyntet på stemmetallene. Derimod skulle rækkefølgen i afstemningerne være god nok.

Redaktørens personlig ansvar

I pressemeddelelsen hedder det, at stemmetallene som opgivet af ADAC var højere end i virkeligheden, og at Michael Ramstetter har givet udtryk for, at det alene er hans ansvar. Derfor opgiver han med øjeblikkelig virkning alle funktioner hos ADAC.

Han har over for ADAC undskyldt, at han har skabt tvivl om bilistklubbens troværdighed.

Også galt tidligere år

Samtidig erkender klubben, at der er tegn på, at der også i tidligere år har været manipuleret med afstemningen. Det skal en intern revision nu undersøge nærmere, fortæller Süddeusche Zeitung.

Den tyske avis skrev tidligere på uge, at det også var galt med 2013-afstemningen. Her havde ADAC opgivet et stemmetal på 290.000, men det reelle tal skulle kun være 76.000.

I dagens udgave skriver Süddeutsche Zeitung så yderligere, at der også i 2011 og 2012 frit er opfundet nogle stemmer.

Derfor lover ADAC nu, at man ved næste års afstemning vil benytte en notar til at kontrollere stemmeafgivningen for at give med åbenhed og gennemsigtighed.

Læs også
Top job