Her kan du bruge dankortet trods nedbrud

Omfattende Dankort-nedbrud gør det vanskeligere for kunder og butikker.

Foto: Ole Lind

Mandag formiddag er store dele af dankortsystemet stadig nede efter en opdatering kl. 05:15.

Efter en planlagt it-opdatering af systemet bag det udbredte betalingsmiddel, mistede Nets forbindelsen til en datacentral. Det betyder, at alle betalingskort, udstedt i Danmark, ikke kan bruges flere steder.

Her kan du handle

Nets opfordrer butikker til at gå over til en såkaldt offlineprocedure, hvilket betyder, at kunderne kan bruge dankortet som normalt, men at dataudvekslingen først vil ske, når systemet er oppe at køre igen.

Det er dog ikke sikkert, at alle butikker er i stand til denne omstilling, ligesom der de fleste kort og terminaler er et loft for, hvor mange offline transaktioner, der må gennemføres uden en onlineforbindelse.

Internethandlen er ikke påvirket af nedbruddet.

Her kan det gå

Rejsende med tog har mulighed for at købe en billet hos personalet i toget, da billetautomater også er omfattet af nedbruddet. Og skulle man være kommet på S-toget uden en billet, skal man ikke frygte for en bøde, beroliger DSB.

"Langt de fleste har periodekort eller rejsekort. Så der er ikke de store problemer her. Men har man ikke mulighed for at købe en billet, så sker der ikke noget," lyder det fra DSB.

Ifølge Nets er det muligt at hæve penge fra bankernes hæveautomater.

Her får du problemer

Derimod kan man ikke tanke benzin fra ubemandede tankstationer. Det er uvist, hvordan de enkelte kommuner forholder sig til nedbruddet i forbindelse med de parkeringsautomater, hvor dankortet også kan anvendes som betalingsmiddel.

Nets har endnu ikke et overblik over, hvornår problemerne er løst, men det er håbet, at det er sket i løbet af formiddagstimerne.

"Alle arbejder meget intenst på, at få systemet op at køre igen," oplyser Ulrik Marschall, kommunikationskonsulent hos Nets til epn.dk.

Læs også
Top job