Risikabel strategi at bede om mere i løn

Danskerne regner ikke med, at der kommer med i lønningsposen i år. Økonom forstår dem.

Tegning: Niels Bo Bojesen

Arbejdsløsheden er høj. Der står masser i kø til at få lige netop dit job. Det sidste, du regner med, er at kunne gå op til chefen og bede om mere i løn.

Sådan har seks ud af ti danskere det ifølge en ny, global undersøgelse foretaget af vikarbureauet Randstad.

Det skriver metroxpress.

»Vi er begyndt at vænne os til nye tider, hvor lønnen ikke bare vokser ind i himlen. Og da nettogevinsten ved en lønstigning måske ikke er helt så stor, sætter lønmodtageren andre parametre i spil. Tid og fleksibilitet bliver i langt højere grad bragt i spil,« siger Tine Ryg Cebrian, HR manager i Randstad, til avisen.

Økonom i Danske Bank Las Olsen forstår danskerne.

»Lønudviklingen har været meget sløv i tre års tid, og det betyder, at folks lønforventninger kommer længere ned. Lønforhøjelse kommer for de fleste af os nok heller ikke til at ske i 2014,« siger Las Olsen.

Pas på med lønkrav

Føler man, at man får for lidt i løn, kan man dog godt forsøge sig med et højere lønkrav - Hvis man vel at mærke gør det med omtanke.

»Det kommer an på, hvor uundværlig man føler sig på arbejdspladsen. For mange vil det være en risikabel strategi, da der står mange klar til at overtage. Men hvis man ved, man får for lidt i forhold til det, man bidrager med, skal man selvfølgelig heller ikke være en tosse,« siger Las Olsen til metroxpress.

Af undersøgelsen fremgår det derimod, at langt de fleste af lønmodtagerne i lande som Indien, Brasilien og Kina forventer en lønstigning i år.

Læs også