Ny analyse aflyser forbrugsboom

Ekspert: Her er forklaringen på, hvorfor dansk økonomi ikke kan rette sig foreløbig.

Vi kan ikke forbruge mere, end vi gør i øjeblikket, konkluderer en ny analyse. Foto: Jan Dagø

Danskernes bankkonti bugner, og det er kun et spørgsmål om tid, før folk ryster krisen af sig og begynder at bruge en masse penge igen.

Sådan har det lydt igen og igen, men nu viser det sig at være ønsketænkning. I alt har vi nemlig ikke fået flere penge, vi kan bruge af, viser en analyse, som Realkredit Danmark har lavet for Politiken.

»Man har hidtil glemt at medregne, at folk har solgt ud af deres obligationer i så stor grad, at det stort set går lige op med de penge, som er blevet sat ind i bankerne«, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark til Politiken.

Værdien af danskernes kontanter og indeståender er godt nok steget med 68 milliarder kroner siden 2008. Men omvendt har vi i dag obligationer for 96 milliarder kroner mindre. Værdierne er altså blot omplaceret, og samlet set har folk færre penge i frie midler.

»Der er altså ikke tale om, at vi lægger bunker af penge til side, som bare ligger og venter på at blive omsat til forbrug«, siger Christian Hilligsøe Heinig til Politiken.

Bruger hvad vi tjener

Det kan lyde selvmodsigende, at vi ikke får større opsparing, når vi forbruger mindre. Men det høje forbrug før krisen skete for lånte penge:

»Før krisen brugte vi faktisk mere, end vi tjente. Det førte til, at vi opbyggede gæld. Nu er vi blot gået over til at bruge omtrent, hvad vi tjener«, siger Christian Hilligsøe Heinig til Politiken.

Vigtigheden af disse tal kan næppe underdrives, vurderer Jens Lunde, der forsker i gælds- og formueforhold ved CBS:

»Vi har her et svar på, hvorfor dansk økonomi ikke kan rette sig foreløbig. Vi hører hele tiden, at forbruget skal op, men vi ser her en væsentlig del af forklaringen på, at det ikke sker: Folk kan simpelthen ikke forbruge mere, hvis ikke de igen skal øge deres allerede store gæld«, siger han til Politiken.

Læs også