Danmark får ros af økonomiske overdommere

Væksten vender tilbage i dansk økonomi, mener OECD, der er bekymret for produktiviteten.

Det kniber med produktiviteten i Danmark, mener OECD. Foto: Gregers Tycho

Der er ros til danske økonomi fra OECD. Det viser OECD’s Economic Survey for Danmark 2014, der er offentliggjort i dag.

De økonomiske overdommere mener dog, at der er en central udfordring for dansk økonomi, og det er produktiviteten.

Fakta

Mandag fremlagde OECD sin landerapport for Danmark. Organisationen har 52 år på bagen, og Danmark har været med fra start.

  • Organisation blev skabt i 1961 som en udbygning af OEEC, som administrerede Marshall-planen.
  • De stiftende medlemmer talte 18 europæiske lande, heriblandt Danmark, samt USA og Canada.
  • Siden har 14 lande sluttet sig til, blandt andre en række ikke-europæiske i form af Japan (1964), Australien (1971), New Zealand (1973), Mexico (1994), Sydkorea (1996), Chile (2010) og Israel (2010).
  • OECD arbejder desuden tæt sammen med Rusland, Brasilien, Kina, Indien, Indonesien og Sydafrika.
  • Organisationen har siden 2006 haft mexicanske José Angel Gurría som generalsekretær.

Kilde: OECD.

Det er en strukturel udfordring for dansk økonomi at styrke produktivitetsvæksten, og OECD anbefaler, at regeringen fastholder fokus på reformer af dansk økonomi.

Væksten er gradvist ved at vende tilbage til dansk økonomi, som OECD venter vil vokse med 1,6 pct. i 2014 og 1,9 pct. i 2015. Det er på niveau med Økonomisk Redegørelse fra december 2013.

Stor gæld

Produktionen, beskæftigelsen og erhvervstilliden er over det seneste års tid øget i store dele af dansk erhvervsliv. Rapporten peger dog også på størrelsen af husholdningernes gæld og udbredelsen af afdragsfrie lån som opmærksomhedspunkter ved dansk økonomi.

"Det går ikke hurtigt, men stille og roligt fremad for dansk økonomi. Jeg er enig i, at den spirende fremgang ikke må få os til at sænke ambitionsniveauet. Tværtimod, vi skal fortsat arbejde målrettet for at styrke vækst og beskæftigelse i de kommende år," siger økonomiminister Margrethe Vestager (R).

"Regeringen er, som OECD, opmærksom på husholdningernes høje gældsniveau og følger udviklingen nøje. Med til billedet hører dog, at pensionsformuerne er betydelige, og at danskerne har store værdier i boliger. Så set under ét, er danske husholdninger både velkonsoliderede og har en robust økonomi," siger hun.

Læs også