Trafikminister langer ud efter bilistklub

Nu må ADAC lægge alle kort på bordet, lyder det efter svindelafsløring.

"Nu må ADAC fortælle, hvad der er sket," lyder opfordringen fra trafikminister Alexander Dobrindt (CSU).

Den tyske bilistklub ADAC har fået et alvorligt troværdighedsproblem, efter at det er blevet afsløret, at stemmetallene ved flere års afstemninger om Gelben Engel-bilpriserne er blevet pumpet op uden hold i virkeligheden.

Nu blander den tyske trafikminister Alexander Dobrindt (CSU) sig i sagen med et krav om, at ADAC fortæller, hvad der reelt er sket.

"ADAC har nu en stor opgave med at forklare, hvad der er sket. Klubben må lægge alle kort på bordet," siger trafikministeren til Automobilwoche.

ADAC afviste i første omgang

Flere tyske medier med Süddeutsche Zeitung i spidsen skrev i den forgangne uge, at ADAC havde manipuleret med stemmetallene. De afgivne tal fra ADAC var meget langt fra virkeligheden.

Således havde Volkswagen Golf, der blev kåret som tyskernes yndlingsbil 2014, kun fået en tiendedel af de 34.299 stemmer, som ADAC havde opgivet.

I flere dage afviste ADAC sagen, men afviste at fremlægge dokumentation for stemmetallene. Ved prisuddelingen i München langede flere af topcheferne i ADAC ud efter de tyske medier, der blev beskyldt for "skandalejournalistik" og "usandheder".

Manipulation gennem flere år

Men søndag måtte bilistklubben så erkende, at de tyske medier havde ret. Der var blevet manipuleret med tallene, og det er også sket gennem flere år.

Bilistklubbens pressechef og chefredaktør for bladet Motorwelt, Michael Ramstetter, påtog sig alene skylden og blev fjernet fra alle poster i ADAC.

Nu skal interne undersøgelser i ADAC forsøge at kortlægge omfanget af sagen. Samtidig har klubben lovet, at fremtidige afstemninger skal overvåges af en notar.

Hvad kan forbrugerne tro på?

På baggrund af sagen stiller Frankfurter Allgemeine i dag det meget relevante spørgsmål:

"Hvilke priser og undersøgelser kan man som forbruger egentlig have tillid til?"

Michael Ramstetter erkender da også over for bl.a. Spiegel Online, at "det er noget lort, jeg har lavet."

Læs også