Dan Jørgensen: Døde "øko-svin" er et stort problem

Dan Jørgensen (S) medgiver, at der dør for mange smågrise hos økologiske producenter, men fastholder sit ønske om mere økologi.

Dan Jørgensen har kritiseret forholdende i de danske svinestalde. Han mener dyrevelfærden skal være bedre. Foto: Niels Hougaard

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) fastholder sit ønske om at få nedbragt dødeligheden blandt smågrise og sit ønske om flere økologiske svineproducenter, selvom der dør flest smågrise hos de økologiske producenter.

I Danmark dør ca. hver fjerde konventionelle gris inden for de første fire uger, det svarer til ca. 25.000 destruerede svin om dagen. Et forhold Dan Jørgensen har kritiseret samtidig med en generel kritik af dyrevelfærden i de danske svinestalde.

Men i den økologiske svineproduktion dør ca. hver tredje gris inden for fire uger.

Hans Aarestrup, direktør i Danske Svineproducenter, kritiserer derfor Dan Jørgensen for, at hans argumenter om bedre dyrevelfærd, mere økologi og mindre dødelighed blandt smågrise ikke hænger sammen.

Vil have mere økologi

Dan Jørgensen medgiver, at den høje dødelighed blandt smågrise i økologisk landbrug er et problem, men han vil stadig gerne have mere økologi.

Pattegrisedødeligheden i den økologiske produktion er et stort problem.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S).

"Pattegrisedødeligheden i den økologiske produktion er et stort problem, og den skal selvfølgelig også ned. Men det ændrer ikke ved, at økologiske grise som helhed har en bedre dyrevelfærd end konventionelle grise. Derfor vil jeg gerne have mere økologi," skriver Dan Jørgensen i en mail til Jyllands-Posten.

Dan Jørgensen mener dog ikke, at alle svineproducenter skal være økologiske.

"Jeg har aldrig sagt, at hele Danmarks svineproduktion skal omlægges til økologisk produktion, men jeg synes, det vil være en glimrende idé, hvis flere svinebønder omlagde til økologi," skriver Dan Jørgensen.

Afviser kritikken

Dan Jørgensen afviser Hans Aarestrups kritik af, at hans argumenter ikke hænger sammen.

Det er i landbrugets egen interesse at få nedbragt pattegrisedødeligheden.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S).

"Jeg har sagt, at svinedødeligheden skal ned, og i den forbindelse har jeg ikke skelnet mellem økologiske svin og konventionelle svin," skriver Dan Jørgensen.

"Det er i landbrugets egen interesse at få nedbragt pattegrisedødeligheden – uanset om det er i den konventionelle eller i den økologiske produktion. Det håber jeg også, Hans Aarestrup mener," skriver Dan Jørgensen.

Læs også
Top job