DF: Dong-kampen er tabt

Slagsmålet om kapitaludvidelsen i Dong Energy er reelt slut, erkender Dansk Folkeparti.

Efter flere ugers indædt tvekamp mellem DF og finansminister Bjarne Corydon (S) fastslår finansordfører René Christensen (DF), at det ikke er muligt at ændre på ministerens aftale med de tre finanskæmper ATP, PFA og amerikanske Goldman Sachs, der vil købe 26 pct. af Dong for 11 mia. kr.

»Jeg kan godt mærke, hvor det bærer hen. Og jeg vil ærligt erkende, at det ikke lader til, at der er noget at flytte i Dong-aftalen,« siger René Christensen.

Udtalelsen er en reaktion på, at Bjarne Corydon i Politiken slår fast, at Dansk Folkeparti set fra hans stol på ingen måde har vetoret i forhold til Dong-aftalen, selv om partiet siden 2004 har været en del af forligskredsen bag planerne om at børsnotere Dong.

Alt eller intet

Som det eneste af forligspartierne har DF i snart to måneder skabt røre om aftalen med de tre finanskæmper, fordi partiet ikke uden videre er klar til at skrive under på den fremlagte aftale.

Aftalen giver bl.a. Goldman Sachs vetoret i forhold til, hvem der til enhver tid er topchef og finansdirektør i Dong. Og det harmonerer på ingen måde med forligspartiernes aftale om, at staten til enhver tid skal sidde for bordenden og svinge taktstokken i selskabet.

»Vi har gjort det klart overfor ministeren, at vi ikke kan leve med den vetoret. Men det er tydeligt, der ikke er noget at gøre. Den fremlagte aftale er tydeligvis et take it or leave it-tilbud,« siger René Christensen.

Ingen udsigt til et "ja"

Derfor er DF nu klar til at tage det endegyldige opgør med finansministeren, som senest i et brev har forsøgt at lægge pres på forligspartierne for at få en afslutning på den langstrakte strid.

Hvor efterlader det DF i forhold til Dong-aftalen?

»Det efterlader os der, hvor vi skal træffe en beslutning, om vi kan stemme for det, som er fremlagt. Sådan som det ser ud nu, forventer vi ikke, at vi stemmer for aftalen,« siger René Christensen.

DF-ordføreren erkender, at et nej ultimativt kan betyde, at Dong-forliget falder til jorden.

Men det er der ikke noget at gøre ved, lyder meldingen.

»Hvis Bjarne Corydon vælger at bryde Dong-forliget for at gennemtrumfe finansieringen med resten af forligspartierne, er det den pris, som vi må betale. Omvendt må ministeren betale prisen for at bryd eet forlig. Det er jo ikke normalt, at man gør det,« siger René Christensen.

Det er endnu uvist, hvornår Folketingets finansudvalg igen skal behandle det aktstykke omkring Dong-aftalen, som finansministeren fremlagde den 3. december.

Læs også