Forsker: Der er noget helt galt med dyrevelfærden

Danske svineproduktioner har haft ekstremt vokseværk. Eksperter kritiserer forholdene.

Antallet af danske svineproduktioner er på 20 år faldet fra 57.000 til 4.000. Foto: Ilan Brender

Kan man bevare en anstændig dyrevelfærd samtidig med, at man driver et effektivt og konkurrencedygtigt svinebrug?

Diskussionen er genopstået efter at fødevareminister Dan Jørgensen (S) kritiserede dyrevelfærden hos de danske svineproducenter.

I dag er der omkring 4.000 landbrug med svin i Danmark. I 1992 var der omkring 57.000, mens antallet af svin er forblevet stort set det samme.

"Noget helt galt"

Dan Jørgensens kritik af forholdene udspringer bl.a. af at mindst 95 pct. af de danske svin får klippet halen af, at mange kastreres uden bedøvelse, og at omkring hvert tredje slagtesvin lider af mavesår.

Dertil skal lægges, at omkring hver fjerde gris i Danmark dør inden for de første fire uger - og at grisene lever i båse med minimal plads.

Kritikere peger på, at effektiviseringen er gået for vidt og har for store omkostninger for dyrevelfærden.

En af dem er Mickey Gjerris, lektor i bioetik ved Københavns Universitet.

"Hvis man måler på dyrevelfærd og klimapåvirkning, er der noget helt galt," siger han til dr.dk.

Kan ikke være anderledes

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, medgiver, at den konventionelle svineproduktion sætter begrænsninger for grisenes muligheder for at udfolde deres naturlige adfærd.

Men han forklarer i et interview til DR, at han ikke mener, det kan være anderledes, hvis man skal kunne konkurrere med den internationale svineproduktion.

Martin Merrild vil dog gerne være med til at  kigge på forholdene, selvom han er utilfreds med tonen.

"Vi vil gerne være med til at kigge på forholdene hos de danske svineproducenter, men vi er lidt triste over Dan Jørgensens tone i den her sag," siger Martin Merrild til Jyllands-Posten.

Martin Merrild fortæller, at han har fået henvendelser fra mange landmænd, der er skuffede over den måde, Dan Jørgensen har præsenteret problemerne på.

BRANCHENYT
Læs også