Sikker investering på 0,4 pct?

Drop afdragene på realkreditlånet og sæt pengene på en højrentekonto, lyder anbefalingen fra Mybanker – der blandt andet tjener penge på at formidle indlån. Hverken RD eller BRF kan dog anbefale manøvren.

Foto: Christian Sølbeck Klindt

Mybanker, der blandt andet tjener penge på at formidle indlån mellem kunder og banker, anbefaler, at man kan sætte sine penge på en højrentekonto i stedet for at afdrage på sit realkreditlån. Det sker i en artikel på Børsen Finans.

Hvis man binder indlånet i tre år, kan man nemlig få en rente på 2,3 pct., hvilket er højere end renten på korte realkreditlån. Dermed kan man score sig en præmie på sin gæld.

Der er dog en række forhold, man skal være opmærksom på.

"Man skal tage højde for, at forrentningen er dårlig, hvis man ikke har et lån i forvejen og derfor skal betale oprettelsesgebyrer og stempelafgift. Men hvis man allerede har lånet og alle udgifter er afholdt, så er regnestykket helt legalt," siger partner i Mybanker John Norden til FinansWatch.

Kurs- og likviditetsrisiko

Børsen tager udgangspunkt i renten på et F1-lån, men John Norden anbefaler over for FinansWatch et F3-lån, så man ikke har nogen renterisiko, når pengene skal bindes i tre år.

Realkredit Danmark mener dog ikke, at gevinsten er værd at forfølge. Renten på et afdragsfrit F3-lån er i skrivende stund 1,9 pct., og man kan altså hente 0,4 pct.point i merrente ved at smide pengene ind på en højrentekonto i tre år.

"Der vil  i bedste fald være tale om en marginal gevinst med dette forslag. Er man villig til at løbe en renterisiko via F1-lån er der lidt mere at hente. Men selv hvis man eliminerer renterisikoen via F3, har man i denne situation også både en likviditetsrisiko og kursrisiko. Det kan være, der sker noget uventet i ens private økonomi, og man dermed har behov for likviditet eller man skal sælge boligen. I så fald kan det betyde, at den forventede indtægt fra indlånskonti reduceres, hvis pengene skal trækkes ud før tid eller, at man risikerer et kurstab ved salg af bolig i det tilfælde, at renterne er faldet. Med andre ord anbefaler vi ikke almindelige boligejere at "spekulere" i at låne penge og binde pengene på en indlånskonto," skriver cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til FinansWatch.

Heller ikke BRF Kredit vil give samme anbefaling. Man ser det ikke som en farbar vej for en almindelig opsparer, skriver chefanalytiker i BRF Mikkel Høegh til FinansWatch.

Lever af rentebørs

"Dog skal man huske på at der jo ekstra omkostninger forbundet med at have et afdragsfrit lån.  Omkostningerne ved et realkreditlån er i øvrigt ikke faset, hvorfor man ikke kan være 100 pct. sikker på, at man forbliver i pengene. Her udover er det lidt underligt rent praktisk. De sparede afdrag kommer successivt, så man kan jo ikke binde pengene på forhånd, dermed skal man lave en ny konto hvert kvartal, i så fald bliver renten jo i hvert fald ikke den samme," skriver økonomen.

John Norden fastholder, at en boligejer under de rette forudsætninger kan få en opsparing med en merrente på 0,4 pct.point, som alt andet lige er bedre end ikke at have det.

Mybankers forretningsmodel er blandt andet bundet op på at formidle de højeste indlånsrenter til opsparere. John Norden kan derfor have en interesse i, at flere vælger at sætte penge i indlån. Det indrømmer han gerne.

"Folk kan sige, at jeg blandt andet lever af en rentebørs. Det er korrekt, og det lægger jeg ikke skjul på. Men det ændrer ikke ved, at regnestykket er rigtigt," siger han.

Hvis man sætter de maksimale risikofrie 750.000 kr. ind på en opsparingskonto til en merrente på 0,4 pct., så kan man indtægtsføre omkring 3.000 kr. om året.

BRANCHENYT
Læs også