Kina sendte USA-aktier til tælling

Aktiekurserne dykkede i USA efter frygt for økonomisk afmatning i Kina.

Foto: AP/Richard Drew

Los Angeles

Alle tre toneangivende amerikanske aktieindeks endte i rødt ved lukketid klokken 22.00 dansk tid.

Aktiekurserne hos New York Stock Exchange raslede ned i løbet af torsdagen, og værst gik det ud over industriaktierne i det mest benyttede kursindeks Dow Jones, som skrumpede med 176 points svarende til 1,1 pct. til indeks 16.197.

Det kunne være gået endnu værre, idet indekset på et tidspunkt var nede med 232 points.

Frygt for afmatning

S&P 500 skrumpede i dag med 0,9 pct. til indeks 1.828, mens Nasdaq, den førende børs i verden for internationale it- og telekommunikationsvirksomheder, faldt med 0,6 pct. pct. til indeks 4.218.

Ifølge Bloomberg News reagerede investorerne især negativt efter skuffende økonomiske nøgletal fra stormagten Kina.

Frygten for en økonomisk afmatning i Kina skræmmer, lyder meldingen.

”Scenen blev sat i morges med tallene fra Kina, hvor markedet er lidt nervøst, og tal fra USA hjalp ikke med at tøjle den angst,” siger aktieanalytiker Mark Luschini, fra Janney Montgomery Scott LLC, til Bloomberg News.

Støtteprogram afvikles

Efterspørgslen i Kina er god, men nye tal afslørede tidligere på dagen, at væksten i den kinesiske fremstillingssektor faldt overraskende meget i januar.

HSBC's Purchasing Managers Index, PMI, dykkede til 49,6 fra 50,5 i december.

Analytikere adspurgt af Bloomberg havde ventet et mere beskedent fald til 50,3.

Dow Jones er i 2014 dykket med 2,3 pct., mens samme indeks oplevede en stor optur i løbet af 2013 godt hjulpet på vej af milliardstore månedlige støtteopkøb af obligationer af den amerikanske centralbank Federal Reserve System, (Fed).

Rentemøde ventes med spænding

Fed. har siden meddelt, at man nu strammer op ved at nedtrappe støtteopkøbene af statsobligationer, der har holdt en kunstig hånd under alverdens finansmarkeder.  

Alle venter spændt på mere konkrete meldinger fra Fed-mødet i næste uge, fordi den pengepolitiske stramning i form af en nedtrapning af opkøbene af obligationer kan få stor betydning for både renten og alverdens finansmarkeder.

Hvis renterne tales op, kan det endvidere blive noget dyrere for danske boligejere at skifte fra et flekslån til et fastforrentet lån.

BRANCHENYT
Læs også