Børsaktivist vil sprænge ejeren af Den Blå Avis

Stik mod selskabets ledelse kræver milliardæren Carl Icahn en helt ny forretningsstruktur.

Foto: Paul Sakuma/AP Børsaktivisten Carl Icahn vil frasælge eBays aktiver. Foto: Mark Lennihan/AP

Børsaktivist og milliardær Carl Icahn går imod eBays ledelse og vil frasælge virksomhedens aktiver.

Carl Icahn, der er kendt for at opkøbe større aktieposter i børsnoterede selskaber for derefter at lægge pres på ledelsen, har set sig varm på det verdensomspændende online auktionshus eBay, som i 2008 købte Den Blå Avis af finansmanden Karsten Ree for 2,1 mia. kr.

Carl Icahn har indtil videre opkøbt 0,82 pct. af eBays aktier og varsler nu, at han vil have virksomheden til at frasælge nogle af auktionshusets aktiver, heriblandt det verdensomspændende internetbetalingssystem PayPal. Ydermere har han allerede nomineret to personer til opstilling i bestyrelsen, så han kan påvirke selskabet indefra.

Kold skulder

Men interessen bliver ikke modtaget med åbne arme, da eBays administrerende direktør, John Donahoe. I et interview med Wall Street Journal siger han, at eBay vil kæmpe bravt mod Carl Icahns ønske om at frasælge aktiver i firmaet, da han er af den overbevisning, at de forskellige aktiver er med til at skabe synergi og vækst.

- eBays markedsplads vokser i takt med PayPals succes, og eBays voksende markedsplads giver data til PayPal som gør systemet og virksomheden klogere, siger John Donahoe efter et møde med Carl Icahn i sidste uge.

Analytiker Aaron Kessler fra det amerikanske finanshus Raymond James siger, at eBay og PayPal er temmelig integreret, og det vil være hårdt at skille dem helt ad, da PayPal tegner sig for omkring 45 pct. af eBays markedsværdi med potentiale til at overhale eBays markedspladsaktiviteter.

Sidste år generede eBay en omsætning på 8,3 mia. dollar, hvor PayPal omsatte for 6,6 mia. dollar. Men omsætningen steg 19 pct. hos PayPal, hvilket var mere end de 12 pct. som blev målt hos eBay.

BRANCHENYT
Læs også