Medier: Derfor fik PensionDanmark nej

Den store pensionskasse var ikke villig nok til at påtage sig risiko. Derfor faldt valget på Goldman Sachs, ATP og PFA.

Foto: Dong PR-foto

Selvom statens aftale med Goldman Sachs, ATP og PFA anses som en særdeles sikker investering for de nye DONG-aktionærer, krævede PensionDanmark, som fik et nej, angiveligt endnu større sikkerhed for at investere i det statslige selskab.

Det skriver Berlingske og Børsen på baggrund af anonyme kilder.

Ifølge de to mediers oplysninger foreslog adm. direktør Torben Möger Pedersen & co. en løsning, hvor pensionskassen ikke påtog sig nogen form for risiko, også betegnet som egenkapitalrisiko.

Henrik Poulsen: Snarere et lån

Det krav blev af Finansministeriet og rådgiverne anset som "helt urimeligt", og dermed faldt valget på tilbuddet fra Goldman Sachs, ATP og PFA. Børsen skriver konkret, at PensionDanmark tilbød et konvertibelt lån på omkring 3 mia. kr. til ca. 1,5 pct. i rente og med statsgaranti. Dermed ville det være markant billigere for staten at udstede statsobligationer og på den måde hente penge til DONG.

På spørgsmålet om, hvorvidt afvisningen af PensionDanmarks bud bundede i, at selskabet ikke ville påtage sig egenkapitalrisikoen, siger adm. direktør Henrik Poulsen til Berlingske:

"Jeg kan ikke gå ind i de konkrete bud. Men hvis man hypotetisk forestiller sig det scenario, at man overhovedet ikke deltager i egenkapitalrisikoen, så er der de facto snarere tale om et lån end egentlig egenkapital," siger han til avisen.

Trods de nye oplysninger, sætter ingen af de to medier tal på, hvor høj værdisætningen af DONG var i PensionDanmarks tilbud. EnergiWatch skrev forleden, at buddet angiveligt var baseret på en prissætning af energiselskabet lige under 40 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også