Statoil klar til kamp mod høje lønninger

Statoils ledelse synes parat til den store konfrontation med de ansatte i 2014 for at bringe selskabets omkostninger ned.

En Statoil olieplatform. Foto: Øyvind Hagen/Statoil PR-foto

 Fagforeningerne forsvarer lønningerne, der for en rengøringsarbejder kan udgøre 700.000 NOK om året.

Statoils øverste chef Helge Lund synes at have skudt det endelige opgør i gang med de ansatte i det store norske olieselskab og det høje omkostningsniveau på norsk sokkel.

"Vi investerer på et rekordhøjt niveau, uden at vi som gruppe er i stand til at hæve produktionen. Vi investererer altså for at stå stille," sagde Helge Lund forleden på et stort møde med norske erhvervsledere og politikere, hvor han på ny understregede, at olieselskabet tjener for få penge, og at lønsomheden er kraftigt under pres.

For få få dage siden offentliggjorde Statoil, der er Norges største virksomhed med en statslig ejerandel på 67 procent,  en plan for at reducere udgifterne til IT, finans og administration ved at nedlægge 209 stillinger i Norge og 30 uden for Norge og i stedet udlicitere dem til lavtlønslande, men det er kun begyndelsen på en omfattende omstilling, der risikerer at udløse den måske mest vidtrækkende konflikt nogensinde med Statoils tusindsvis af ansatte.

Allerede sidste år kom det frem, at ledelsen arbejdede med planer om udflage mindst 1.000 job over en årrække.

"Jeg garanterer krævende omstillinger, men det er omstillinger, vi er nødt til at gøre," sagde Helge Lund i denne uge ifølge den norske avis Dagens Næringsliv, hvor den norske erhvervsmand og investor i bl.a. olie- og shippingindustrien Jens Ulltveit-Moe har beskrevet Statoil som en stor (olie)-tønde, hvorfra fagforeningerne har forsynet sig med tårnhøje lønninger for 17 ugers arbejde om året, men omvendt også lønninger, der af mange opfattes som helt retfærdige i Norge i lyset af de meget store overskud, selskaber i olie- og gasindustrien hiver hjem.

Direkte adspurgt har Jens Ulltveit-Moe peget på ekstremt fordelagtige skifteholds-ordninger og den omstændighed, at det i dag er næsten umuligt at få et job på en Statoil-platform, fordi udskiftningen blandt de ansatte er uhyre beskeden. En rengøringsarbejder får 700.000 norske kroner om året for at arbejde en tredjedel af året, siger Moe:

"Og så er den uendelige række af krav fra både ansatte og myndigheder forfærdelig dyre."

Ledelsen i Statoil fik forleden også indirekte støtte fra en anden kant til Statoils omstillingsplaner, da cheføkonom Marianne Kah i den amerikanske energivirksomhed ConocoPhilips kritiiserede det høje omkostningsniveau i Norge.

"Vi har mange investeringsmuligheder i tight olie (betegnelse for skiferolie, der ligger i tætte og porøse lag, red.) i USA, som er langt mere gunstige end den norske sokkel," udtalte Marianne Kah ifølge Dagens Næringsliv og fortsatte:

"Højt skatteniveau straffer Norge. Vi har mulighed for at opnå bedre lønsomhed i ressourcerne i USA."

En rapport offentliggjort mandag i denne uge viser, at Norge er blevet et mindre attraktivt land at foretage olieinvesteringer i. Undersøgelsen er udarbejdet af Det Norske Veritas (DNV) og den sender Norge ned fra en 4. plads til en 9. plads over de mest attraktive olielande at investere i i 2014. 450 personer fra internationale olieselskaber, leverandører og andre har deltaget i den globale undersøgelse. Forklaringen på Norges faldende popularitet er stigende omkostninger ved udvinding og produktion samt omfanget af modne felter i Nordsøen.

Leder af fagforeningen Safe i Statoil, Bjørn Asle Teige, mener, at det er Statoils strategier med opkøb i skifergas og i Den Mexicanske Golf, der har ført til, at der nu skal spares, fordi afkastet i Statoil går kraftigt ned. Årsagen er ikke de ansattes lønninger, mener Bjørn Asle Teige, der peger på, at forskellen i lønninger mellem ansatte i offshore-industrien og landbaserede erhverv i 10 år i perioden 2001 til 2011 var 0,6 procentpoint.

Bjørn Asle Teige peger i Dagens Næringsliv også på, at de ansatte i olieindustrien arbejder fuldt ud lige meget som andre, fordi de arbejder 12 timer både i weekender og helligdage.

Per 1.januar 2012 udgjorde gennemsnitslønnen for operatøransatte 390.000 norske kroner plus en såkaldte sokkelkompensation på 47 prosent, 187.060 kroner, der samlet gav en løn på 585.060 kroner. Dertil skal lægges tillæg for nat- og helligdagsarbejde.

I en kronik sidste år skrev Helge Lund, at både den norske og hele den internationale olie- og gasindustri står foran smertefulde forandringer for ikke at tabe terræn til lavtlønslande. Og netop vækst i omkostningerne i Norge giver anledning til bekymring, påpegede Helge Lund.

Flere undersøgelser har vist, at norske oliearbejdere er blandt verdens bedst betalte. Gennemsnitslønnen er ifølge Hays Oil & Gas tæt ved en mio. norske kroner om året, mens britiske oliearbejdere tjener ca. det halve. I Norge er det regerings-nedsatte Riggutvalget tidligere nået frem til, at omkostninger i Norge er 40-45 procent højere end i andre dele af Nordsøen.

BRANCHENYT
Læs også