Snart slut på drømmelån

Det populære 3,5 pct. lån kan formentlig ikke fås fra på mandag på grund af rentefald.

Det er snart skiftedag, hvis man er til fast forrentede obligationslån.

Alt tyder på, at et af Danmarkshistoriens mest populære boliglån, 3,5 pct. lånet med afdrag lukker igen. Det sker, når gennemsnitskursen runder 100.

Det skete fredag for første gang i længere tid. Eksempelvis blev Nordea Kredits obligation handlet lidt over kurs 100. Dermed får 3 pct. lånet comeback som boligejernes foretrukne.

Kan gå begge vej

Men meget kan nå at ændre sig, for kurserne kan svinge kraftigt.

"Det kan gå begge veje. Der er fortsat mange boligejere, som optager lån i serien, og vi forventer derfor, at udstedelsen vil være stor. Det vil trække kursen lidt ned, idet der så vil blive handlet mange obligationer til udbudskursen dvs. den kurs, en køber er villig til at tage en obligation ind på sine bøger til," siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, til epn.dk.

Mere sikkert er det dog, at den 20-årige 3 pct. obligation lukker på mandag. Den har ellers været meget attraktiv for de mange boligejere, der ønsker at få en konverteringsgevinst uden at forlænge løbetiden. Der er typisk tale om boligejere med 4 pct. lån optaget i 2005.

Også Realkredit Danmarks 3,5 pct. obligation danser dødedans omkring kurs 100. Gennem det meste af fredagen lå kursen i 99,98, og i RD tror man, den lukker i løbet af næste uge.

Dømmes ofte ude

"Det er sjovt, som 3 pct. obligationen dømmes ude og så sniger sig tilbage igen. Men 3 pct. med afdrag har vi haft som primær anbefaling i et stykke tid - så ingen ændringer i anbefalinger hos os - men nok mere hos låntagerne, der ellers har sværget mere til 3,5  end 3 pct.," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Forklaringen på de faldende renter skal formentlig findes i de seneste dages nøgletal, fortæller Lise Nytoft Bergmann.

"For selv om der har været positive nøgletal fra eurozonen, har både USA og Kina leveret skuffelser. Bl.a., viste tal fra USA i går, at salget af eksisterende boliger udviklede sig svagere end ventet i december, mens tal fra Kinas fremstillingsindustri faldt overraskende meget i januar. Sidstnævnte har fået investorerne til igen at stille spørgsmålstegn ved den underliggende styrke i den kinesiske økonomi," siger hun.

Tør ikke løbe risiko

Alt dette betyder, at aktiemarkederne i øjeblikket ramt af en generelt faldende risikovillighed. I Europa har den lavere risikovillighed betydet stigende renter i syd og faldende renter i nord.

"For Danmarks vedkommende kan man sige, at vores status af ”sikker havn” blandt investorerne endnu engang betyder, at boligejerne kan låne til renteniveauer kun de færreste havde turdet håbe på for blot få år siden," siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også