Cevea: Sæt Dong-diskussion på pause

Danske pensionspenge er at foretrække, siger tænketanken Cevea.

Anders Bondo er nu med til at åbne op for milliarder til Dong fra fire af fagbevægelsens største pensionskasser.

Pensionskasserne Pensam, Lærernes Pension, PBU og PKA har meldt sig som mulige købere af Dong.

Pensionskasserne stiller sig parate med et bedre Dong-tilbud, der kan skabe et dansk alternativ til amerikanske Goldman Sachs.

Dong Energy
Køreplan for salg
  • 26. februar 2013 bliver S, SF, R, V, K og DF enige om grundlaget for den igangværende kapitalrejsning i Dong.
  • 2. oktober 2013: PFA, ATP og Goldman Sachs (via selskabet New Energy Investment placeret i Luxembourg) byder 11 mia. kr. for 26 pct. af Dong-aktierne. Samme dag præsenteres forligspartierne for de foreløbige købstilbud.
  • 29. november 2013: Der underskrives en betinget købsaftale med PFA, ATP og GS.

Tænketanken Cevea opfordrer politikerne til at kigge på denne danske løsning.

"Vurder forslag i 11. time"

"Selvom forslaget fra pensionskasserne kommer i 11. time, bør politikerne sætte hele diskussionen på pause, så man i ro og mag kan vurdere situationen og træffe den rigtige beslutning," siger Kristian Weise, direktør for Cevea, og understreger, at danske pensionspenge i Dong er at foretrække frem for "amerikanske spekulationsdollars fra Goldman Sachs". 

Han påpeger, at pensionskasserne er langsigtede investorer, og hvis investeringen kommer fra dem, vil det reelt set stadig være det danske fællesskab, der ejer hele Dong.

"Ulovlige og umoralske forretningsmetoder"

Han mener, at når ATP og PFA i forvejen er en del af kapitaludvidelsen af Dong, så vil det også være naturligt med investeringen fra andre pensionskasser.

"Dong fortjener en investor, som tænker længere end den næste bonusordning, som ikke spekulerer i skattesnyd, og som kan sikre Dongs position som et af verdens førende selskaber inden for den grønne omstilling. Vi kender naturligvis ikke de specifikke krav fra pensionskasserne endnu, men det er hævet over enhver tvivl, at vi er bedre tjent med dem end Goldman Sachs, hvis historik byder på en imponerende liste over både ulovlige og umoralske forretningsmetoder," siger Kristian Weise.

BRANCHENYT
Læs også