Messerschmidt: Goldman Sachs-lån er 400 mio. kr. for dyrt

Regeringen bruger pengene fra Goldman Sachs til at undgå en anmærkning fra EU og i stedet betaler den 400 mio. kr. for meget i rente, mener DF'eren Morten Messerschmidt. 

EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF): Konklusionen er altså, at staten forærer Goldman Sachs ca. 400 mio kr. for at undgå en bemærkning fra EU i Bruxelles. Foto: Klaus Gottfredsen

Køen af Dong-kritiske politkere er blevet lidt længere. Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, stiller sig meget uforstående over for den del af aftalen, der handler om den rente, som Goldman Sachs får fra staten. 

Amerikanerne er garanteret, at den danske stat vil købe aktierne tilbage i 2018 og i perioden frem til der betale 2,25 pct. i rente for 60 pct. af kapitalen. Messerschmidts kritik går på, at staten kan låne til en langt lavere rente på helt ned til 0,5 pct. - en forskel på 1,75 pct. af et beløb på mellem fire og fem mia. kr. 

"Vanvittigt"

- Jeg betragter det som helt vanvittigt, at man giver Goldman Sachs et statsgaranteret lån, som vil udløse en gevinst på ca. 400 mio kroner i 2018. Staten er forpligtet til at betale tilbage, så der er ingen risiko for amerikanerne, siger Morten Messerschmidt. 

For de sidste 40 procents  vedkommende kan det blive endnu mere, påpeger han, fordi andelen ifølge aftalen skal sælges til en "fair value".

Brug pensionskasserne

Han mistænker regeringen for at spekulere i, at den ikke vil lade statsgælden stige, fordi det kan udløse en anmærkning fra EU og i lave den nuværende konstruktion med Goldman Sachs. 

- Konklusionen er altså, at staten forærer Goldman Sachs ca. 400 mio kr. for at undgå en bemærkning fra EU i Bruxelles. I mine øjne er det fuldstændig vanvittigt. Enten burde staten selv udstede statsobligationer til at dække indskuddet, eller også burde man indlede forhandlinger med de danske pensionsselskaber, der nu melder sig, mener han. 

BRANCHENYT
Læs også