Protestbevægelse mod Dong-aftale vokser vildt

Flere end 70.000 danskere har skrevet under på en underskriftindsamling mod salget af DONG-aktier til Goldman Sachs.

For få dage siden var antallet af underskrifter på en underskriftindsamling mod salget af DONG Energy-aktier til Goldman Sachs et par tusinde.

I dag har antallet rundet 70.000.

Dermed nærmer protestens størrelse sig bevægelsen mod den meget udskældte offentlighedslov, der blev vedtaget sidste år, og som indskrænker indsigten i centrale politiske beslutningsgange. Her skrev 89.000 under.

I skrivende stund (17.47) er det eksakte tal 73.423, og antallet af kommentarer har rundet 3.500.

Goldman Sachs satte prisen på DONG

Kritikken af aftalen er bred, men især afsløringen af, at Goldman Sachs investerer gennem skattely på Cayman Islands, vækker harme.

"Det kan godt være at det er et på papiret godt tilbud ud fra din ideologi Bjarne Corydon, men det sender et ufatteligt dårligt signal om at regeringen er lige glad med om der betales skat i DK og suges penge ud af landet og som derved aldrig vender tilbage," skriver en modstander af aftalen med navnet "x-socialdemokraten".

"Sælg til danske investorer..det er helt klart i dansk interesse..og uha da da.. med at sælge til firma der går i skattely," skriver en anden.

DONG-chef undskylder ophedet Facebook-debat

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Stor Goldman-indflydelse

I aftalen, der blev offentliggjort 2. oktober, får den amerikanske investeringsbank vetorettigheder på en række punkter, ligesom selskabet selskabet (det gælder også ATP og PFA) har sikret sig en put-option, som giver mulighed for tilbagesalg af aktierne til staten, hvis en børsnotering kikser.

Se underskriftindsamlingen her

Det er forventningen, at aftalen bliver godkendt politisk tirsdag i næste uge. Enhedslisten har hele tiden været modstander af aftalen, mens Dansk Folkeparti også - selvom partiet er en del af forliget om DONG - er hoppet med på modstandervognen.

Ikke seriøst

Derfor resulterer kapitaludvidelsen efter alt at dømme i et brud på forliget om DONG, der går mange år tilbage.

Jyllands-Posten har i dag beskrevet, hvordan en række pensionskasser og fagforeninger nu tilbyder at investere i DONG i stedet for Goldman Sachs, ATP og PFA.

Det gælder PENSAM, fagforbundet FTF og Danmarks Lærerforening.

Finansminister Bjarne Corydon (S) siger, at han ikke har modtaget "seriøse henvendelser" fra parterne, og at deres tilbud kommer for sent og kun gennem medierne.

DONG-chefer kan score milliard kroner på børsnotering

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

BRANCHENYT
Læs også