Ekspert: Dong-salg er tabersag på kort og lang sigt

Regeringen står i en svær position mellem aftale med storkapitalen og en ny kovending, mener ekspert.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er fanget mellem at forhandle med "sindsbilledet på finanskapitalismen" og at foretage en ny kovending, mener lektor Steen Vallentin. Foto: HOLM DITTE LYSGAARD

Milliardaftalen om et salg af 19 pct. af Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er gået hen og blevet en regulær tabersag for regeringen og finansminister Bjarne Corydon (S).

Det vurderer Steen Vallentin, lektor og ekspert i offentlig meningsdannelse ved Copenhagen Business School.

Han ser en regering, som er fanget mellem enten at lave en aftale med det, han betegner som "sindsbilledet på alt, der er galt med finanskapitalismen", eller at skulle foretage en ny kovending.

"Tiden må vise, om beslutningen bliver lukrativ for Dong. For Corydon og regeringen virker det som en tabersag både på den korte og den lange bane. På den korte bane er der ikke noget at gøre ved folkedybets skepsis over for et selskab, der for mange er indbegrebet af alt, hvad der er galt med moderne finanskapitalisme. På længere sigt vil økonomisk succes blot kunne understøtte synspunktet om, at Goldman Sachs fik deres aktieandel for billigt, og at det havde været bedre for det danske samfund, hvis det i stedet var danske pensionskasser, der havde været med til at høste gevinsten," siger Steen Vallentin til Jyllands-Posten.

1 af 25 synes godt om aftale

Dong-salget har de seneste dage trukket store overskrifter og skabt voldsom debat i befolkningen.

Blandt Jyllands-Postens læsere får regeringen, Venstre og De Konservative heller ikke mange bifald for deres aftale om at sælge dele af Dong Energy til Goldman Sachs.

I en afstemning, der har kørt på avisens hjemmeside siden lørdag eftermiddag, svarer blot 4 pct., at det er en god idé at lade Goldman Sachs købe sig ind i Dong.

Omvendt mener 90 pct. af læserne, at det decideret er en dårlig idé med Dong på amerikanske hænder. 6 pct. erklærer, at de ikke vil gøre sig kloge på det.

Søndag kl. 11 havde mere end 2.900 læsere givet deres mening til kende i afstemningen om Goldman Sachs' indtrædelse i den danske energigigant.

100.000 underskrifter

Den markante holdning til Goldman Sachs hos Jyllands-Postens læsere deles nu også af mere end 100.000 danskere, som har skrevet under på en underskriftsindsamling mod opkøbet i Dong.

Det ville blive endnu en historie om regeringen, der prøver at gøre et eller andet og så bliver banket på plads. Det ville være betalingsringen om igen.

Steen Vallentin, lektor og ekspert i offentlig meningsdannelse, CBS.

Torsdag havde færre end 20.000 erklæret deres modstand, men det tal rundede søndag 100.000.

Alene fredag og lørdag satte mere end 77.000 deres underskrift til et nej til et salg af Dong til Goldman Sachs.

Sindbilledet på finanskapitalisme

Ifølge Steen Vallentin er det ikke overraskende, at en forretningsaftale med et selskab som Goldman Sachs har skabt så kraftig furore i den danske befolkning.

Han er til gengæld overrasket over, at regeringen ikke ser ud til at have haft det mere med i overvejelserne, da aftalen kom i hus.

"Goldman Sachs er blevet et sindbillede på alt, der er galt med finanskapitalismen og dens indvirkning på finanskrisen. Så når man - så at sige - går i seng med dem, kan jeg godt forstå, at rigtigt mange undrer sig over, at der ikke er lavet nogle klarere afvejninger. Det handler ikke kun om at lave den bedste aftale, men også om hvor legitimt det er at give dem de muligheder, de får for vetoret og lignende. Det er meget overraskende," siger Steen Vallentin til Jyllands-Posten.

"Det er tydeligt, at Bjarne Corydon er gået efter den bedste aftale ud fra en forretningsmæssig betragtning. Man har betonet det konkrete. Og så har han måttet se stort på, at der er en masse legitimitetsproblemer forbundet med Goldman Sachs, som er gjort til det store onde dyr, som forårsagede og lukrerede på finanskrisen. Man har fuldstændig set bort fra, hvad der måtte komme af reaktioner på, at man samarbejder med en virksomhed som Goldman Sachs," tilføjer Steen Vallentin.

Ny betalingsring

Lørdag kom det frem, at fire store fagforeningers pensionskasser står klar med et alternativt bud på Dong, og flere parter, herunder Enhedslisten og Dansk Folkeparti, meldte ud, at torsdagens møde i finansudvalget, hvor aftalen med Goldman Sachs kan blive endeligt vedtaget, bør udsættes.

Når man - så at sige - går i seng med dem, kan jeg godt forstå, at rigtigt mange undrer sig.

Steen Vallentin, lektor og ekspert i offentlig meningsdannelse, CBS.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviste dog de fire pensionskasser og kaldte deres sene tilbud gennem medierne for "mærkelig".

Ifølge Steen Vallentin kan finansministerens kategoriske afvisning tolkes sådan, at han ikke er villig til at lade en pludselig folkestemning påvirke en beslutning, han vurderer er bedst på lang sigt.

Lektoren fra CBS vurderer dog også, at en anden faktor spiller ind.

"Der ligger en vigtig pointe i, hvorvidt Corydon omvendt er klar til at tabe ansigt ved at træffe en anden beslutning. Det ville blive endnu en historie om regeringen, der prøver at gøre et eller andet og så bliver banket på plads. Det ville være betalingsringen om igen. Og specielt når det handler om noget så essentielt som energiforsyning, så må man overraske sig over, at der ikke er truffet en mere politisk følsom beslutning. Men her har han valgt at betone, at løbet er kørt, og at man har truffet den rigtige beslutning ud fra de præmisser, der var," vurderer Steen Vallentin.

Læs også