Svinefarme fordobler naboers risiko for resistent bakterie

Det er ikke kun landbrugsmedarbejdere i direkte kontakt med svin, som risikerer at blive smittet med den antibiotikaresistente stafylokok-bakterie MRSA.

Faktisk behøver man blot være nabo til en svineproduktion for at have en fordoblet risiko for at bære rundt på bakterien, skriver nyhedsmagasinet Ingeniørens netavis.

Det fremgår af en ny amerikansk undersøgelse, og ifølge Frank Aarestrup, der er professor og forskningsleder ved DTU's afdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi, er det signifikante forskelle, de amerikanske forskere har påvist.

Rykker tætter på

Danske hospitaler har ifølge Frank Aarestrup også noteret sig, at forekomsten af den multiresistente bakterie synes større blandt landboere end blandt byboere. Det har dog beroet på fornemmelser.

»Men nu bekræfter videnskaben, hvad danske læger også har bemærket, at folk i landområder har betydelig større risiko for at bære rundt på MRSA-smitte,« siger Frank Aarestrup.

Den øgede smitterisiko for naboer til svinefarme fremgår af en artikel i det videnskabelige tidsskrift Chicago Journals, hvor forskere gennem et år har testet 1.036 patienter på Iowa City VA-hospitalet for MRSA-bakterier i næsen. De fandt bakterien hos 119 af patienterne, og forekomsten blev højere, jo tættere på en svineproduktion, patienterne boede.

Blandt de patienter, der boede op til en mil (1,6 kilometer) fra landbrugsejendomme med svineproduktion, var der 1,8 gange større risiko for smitte med MRSA. Hos personer over 75 år i dette område, var sandsynligheden for smitte næsten tredoblet med en relativ risiko på 2,76.

Danske undersøgelser kan være utilstrækkelige

Herhjemme tester hospitalerne kun patienter i særlige risikogrupper for bakterien, men det er ikke nødvendigvis nok, advarer ph.d. og assisterende professor på University of Iowa Margaret Carrel, der er hovedforfatter på forskningsprojektet:

»Hospitaler, der behandler patienter fra landområder, skal være opmærksomme på, at de, der bor i nærheden af dyreproduktioner, kan bære bakterien med sig uden at vise tegn på at være smittede,« uddyber Margaret Carrel i en e-mail til Ingeniøren.

I Danmark er antallet af personer smittet med MRSA fordoblet siden 2009. Det anslås, at mellem 5.000 og 10.000 danskere går rundt med bakterien, mens kun 20 procent af dem er klar over, at de er smittebærere. Sidste år blev 88 procent af slagtesvinene på de danske slagterier ifølge Fødevarestyrelsen testet positive for MRSA af undertypen CC398, hvilket er en fordobling på et år.

Læs også