De fleste vil gå ned i løn for at bevare jobbet

Mere end hver anden er villig til at gå ned i løn, hvis deres chef truede dem med en fyreseddel.

Det viser en undersøgelse fra Avisen.dk, lavet af analysebureauet Wilke.

Ifølge lektor i ledelse og økonomi på Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus, har en lang krise med mangel på job sat sine tydelige spor, og gjort folk er bange for ikke at finde et nyt job, hvis de bliver fyret. Det skriver Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer hver femte af de adspurgte, at de vil ofre 1-5 procent af lønnen for deres job, mens hver fjerde vil strække sig til 6-10 procent af lønnen.

Der skal en del til

Der skal en god portion offervilje til for at redde en virksomhed, understreger Jørgen Damhus.

"Hvis en nedgang i løn skal hjælpe en virksomhed er det ikke nok at gå fem procent ned i løn. Der skal man op og spare omkring ti procent af lønnen. Og så langt vil de færreste, kun omkring hver fjerde, strække sig," siger han til Avisen.dk.

Men lønnedgang er en realitet, der rammer langt de færreste. Som Avisen.dk tidligere har skrevet, er kun seks procent af lønmodtagerne på LO-området blevet bedt om at gå ned i løn inden for de seneste fem år.

Medicinen virker ikke

Selvom hver anden lønmodtager ville acceptere at gå ned i løn under trussel om afskedigelse, så tror de færreste, at det vil redde deres virksomhed.

Hele to ud af tre tror ikke på nogen effekt, og ifølge professor i statskundskab på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, har skeptikerne fat i den lange ende.

- At skære i de ansattes i løn er ikke en medicin, som virker ifølge vores forskning. Det forlænger bare pinen. Som regel går virksomhederne nedenom og hjem alligevel," siger han til Avisen.dk.

Politikere er lykkedes

Han mener, danskere siger ja til lønnedgang, fordi blandt andre politikerne har overbevist dem.

- Når folk ser Bjarne Corydon anbefale slagteriarbejderne på Danish Crown at gå ned i løn, så vokser den varme politiske omfavnelse af ideen om, at lønmodtagerne godt kan få lidt mindre til sig selv. Derfor er vi positive over for at gå ned i løn i øjeblikket," siger han til Avisen.dk.

Ifølge direktøren i tænketanken CEVEA, Kristian Weise, er det blevet et økonomisk mantra at opfordre til løntilbageholdenhed.

"Erhvervsledere, avisredaktører, og især borgerlige politikere giver indtryk af, at vi nærmest ikke kan skabe job i Danmark med vores lønninger. Regeringen er også med på vognen, selv om de mere taler om, at fryse lønningerne fast. Men virksomhederne har aldrig solgt så mange varer til udlandet, som de gør lige nu. Så der er noget, som slet ikke stemmer," siger han til Avisen.dk .

Kristian Weise advarer imod at sende danske lønninger på skrump. Det vil undergrave et kommende opsving, mener han.

"De fleste danske job afhænger af, om folk har penge til at købe ind, gå til frisør eller på restaurant. Sker der en generel lønnedgang, så sætter økonomien sig fast i permanent bakgear", siger han til Avisen.dk.

Læs også