S trodser proteststorm: Der er jo ingen andre bud

Den voldsomme kritik af aftalen om at sælge Dong-aktier til Goldman Sachs preller af på regeringstoppen.

Foto: Thomas Borberg

Flere end 140.000 underskrifter får ikke Socialdemokraterne til at ryste på hånden i forhold til aftalen om salg af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det siger finansordfører Jesper Petersen til Politiken.

"Selvfølgelig er jeg og andre opmærksomme på både underskriftsindsamlingen og den diskussion, der foregår. Og jeg kan ikke fortænke folk i at være kritiske over for Goldman Sachs med alle de ting, de har i bagagen. Det er jeg også selv. Men vi har taget det tilbud, der er bedst for DONG og i sidste ende også for skatteyderne", siger Jesper Petersen til avisen.

Kritik fra S og SF-rækker

Sideløbende med den meget hurtigt voksende underskriftindsamling mod aftalen, har der også internt i regeringspartierne S og SF været kritik af aftalen. I løbet af weekenden har folketingsmedlemmerne Bjarne Laustsen (S) og Jan Johansen (S) over for DR foreslået en "time-out" om DONG-aftalen.

Det kommer i kølvandet på voldsom kritik af planerne fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, DSU-formand Camilla Schwalbe og Folketingskandidat og tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen. Også SF's landsledelse udsendte i weekenden en udtalelse med formand Annette Vilhelmsen og skatteminister Jonas Dahl som medunderskrivere, hvor der blev udtrykt skepsis over for aftalen.

Der er intet tilbud

Den anspændte situation har fået en række arbejdsmarkedspensionskasser på banen med tilbud om at trumfe den løsning, som Goldman Sachs tilbyder. Det gælder blandt andet Danmarks Lærerforening, fagforbundet FTF og Pensam.

Deres interesse for at træde til i stedet for Goldman Sachs kom frem i weekenden. Den blev hurtig affejet af finansminister Bjarne Corydon, som siger, at der ikke har været "seriøse henvendelser", og at det i øvrigt er alt for sent.

"Jeg kan forstå, der er nogen, der overvejer en timeout, fordi der skulle være en mulighed for at tage et andet tilbud. Men der er ikke noget andet tilbud. Og DONG har virkelig brug for den kapitaludvidelse, hvis ikke de skal komme i en endnu vanskeligere situation, end de allerede er," siger Jesper Petersen, som bakkes op af finansminister Bjarne Corydon, til Politiken.

Aftalen forventes at blive endeligt godkendt politisk torsdag af forligskredsen bag DONG eksklusive Dansk Folkeparti, som tog en kursvending, efter at detaljer om aftalen nåede offentligheden.

Så skal de også komme

Aftalen med Goldman Sachs indebærer, at den amerikanske investeringsbank for 8 mia. kr. køber sig til en ejerandel på omkring 19 pct. i DONG. Med ejerandelen følger en række særrettigheder, som de andre minoritetsaktionærer ikke tildeles.

Pensam-formand Dennis Kristensen og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen siger, at de gerne vil inviteres til kaffe af finansministeren for at tale om sagen. De er begge overbeviste om, at de i alt fire pensionskasser, der nu stiller sig til rådighed - PenSam, Lærernes Pension, PKA og PBU - er i stand til at matche Goldman Sachs' tilbud.

Det er dog ikke nok, siger MF Jan Johansen (S), som ikke desto mindre har udtrykt kritik over for aftalen, som den ser ud i dag.

"Hvis de virkelig mener det, så skal de stå inde ved Bjarne Corydon mandag morgen og banke på døren og sige: 'Vi har et tilbud, og det tilbud står ved magt", sagde han søndag til DR Nyheder.

Læs også