Skæbneuge på aktiemarkederne

Ugen begynder med aktieuro, ikke mindst i Japan, hvor aktierne er faldet over 2 pct.

Der er uro på aktiemarkederne rundt om på verden. Det begyndte i USA i sidste uge. Foto: Richard Drew

Er det begyndelsen på en aktienedtur, eller er det blot en korrektion.

Det spørgsmål kan mange aktieinvestorer stille sig selv, efter at aktierne er begyndt at falde igen.

Den første måned af 2014 har været et forrygende aktieår. Det kommer, efter at både 2012 og 2013 gav store gevinster. Men i sidste uge faldt aktierne i USA mærkbart for første gang i månedsvis, og meget tyder på, at uroen fortsætter i denne uge. I nat faldt det japanske aktieindeks, Nikkei, med 2,31 pct.

Massive fald

Aktiefaldene betegnes som "massive" af Niels Kenneth Blixenkrone-Møller, der er senioranalytiker i Nordea.

I fokus i denne uge
  • Den amerikanske centralbank ventes at skære endnu 10 mia. dollars af sine månedlige obligationsopkøb.
  • Inflationen i Japan er bremset lidt op. Det kan indikere, at opsvinget ikke er så solidt.
  • Svagere nøgletal i Kina har skabt uro i Asien.
  • Sandsynligheden for en rentenedsættelse i Europa i februar eller marts stiger.

"Oven på de store aktiekursstigninger i 2013 har uro på emerging markets fået investorerne til at træde på bremsen," konstaterer Nordea-analytikeren i sin morgenbriefing.

Ifølge Danske Bank er risikoen for en nedtur til stede.

"Vi ser en stigende risiko for en korrektion i risikoaktiverne, da mange af dem på kort sigt virker overkøbt," konstaterer Danske Banks analytikere i Ugefokus.

Nedturen på de asiatiske markeder er måske ikke så overraskende, fordi der både er økonomisk og politisk uro i regionen.

Det var først og fremmest skuffende tal af Kina, politisk uro i Tyrkiet, samt eskalerende politisk uro i Thailand, der satte dagsordenen i sidste uge. Kina, der er supersværvægteren på de asiatiske markeder, leverede en vækst på 7,7 pct. i 2013. Det tyder på, at Kina er i gang med en strukturel nedbremsning, og at man dermed bidrager mindre til den globale vækst.

Opkøb neddrosles måske

Men den største joker er måske den amerikanske centralbank. Banken har tidligere reduceret sine månedlige køb af statsobligationer med 10 mia. dollars, men ifølge Danske Banks analytikere, er der udsigt til yderligere en neddrosling. Sker det, kan det få store konsekvenser for de finansielle markeder ikke mindst fordi den såkaldte arbejdsmarkedsrapport i december ikke var specielt opmuntrende.

"Selv om vi mener, at den lavere stigning i jobvæksten end ventet skyldes det dårlige vejr, kan vi ikke udelukke muligheden af, at arbejdsmarkedet ikke er i så hurtig bedring, som vi tidligere har troet. Det betyder, at neddroslingen af obligationsopkøbene kan blive sat i bero, hvis den næste arbejdsmarkedsrapport også skuffer. Under alle omstændigheder er risikoen for en hurtigere udfasning betydeligt reduceret," skriver Danske Banks analyseafdeling.

Der er også fokus på Europa i denne uge med en lang række nøgletal. Her er ethvert tegn på, om inflationen stiger eller ej, afgørende.

Trods den historisk lave rente er forbruget ikke for alvor kommet i gang. Og netop øget forbrug skal være med til at trække det længe ventede opsving i gang. Kommer det ikke, vil det også kunne påvirke aktiemarkedet.

Det danske C20-indeks åbner også ugen med et fald. Indekset faldt ca 1 pct. fra morgenstunden.

Læs også