Ejendomsmæglerne: Den er helt gal

Det danske boligmarked er ved at dele sig i tre, og det får store konsekvenser.

Situationen er så alvorlig i flere steder af landet, at det er nærmest umuligt at sælge boliger. Foto: Kim Nielsen

Krisen på boligmarkedet er nu så alvorlig, at boliger flere steder i landet reelt er usælgelige. Det er specielt yderområderne, der er ramt, og hvis billedet skal ændres, skal der ske noget drastisk.

Sådan lyder nødråbet fra de danske ejendomsmæglere.

"Det er alvorligt. Markedet er ved at knække over i tre, og så snart vi kommer lidt uden for byskiltene i de større byer, er den gal, helt gal," siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, DE, Torben Strøm, til epn.dk.

Boligkrise
Det danske boligmarked er delt i tre:
  • I København og Aarhus går det godt i øjeblikket.
  • I byer som Aalborg, Randers, Herning, Silkeborg, Horsens og til dels Odense går salget fornuftigt.
  • I resten af landet står salget stort set stille.

Umuligt at få lån

Det største problem er, at det er så godt som umuligt at få lån til boligsalg i yderområderne. I august sidste år foretog DE en rundspørge blandt sine 2.800 medlemmer. De blev spurgt, om de oplevede problemer med at få lån selv til boligkøbere med god økonomi. Og resultatet talte et tydeligt sprog. I landzonerne var der problemer i over halvdelen af handlerne. I byerne var det kun i hver fjerde handel.

Ifølge Torben Strøm er der flere problemer.

"Boliger under en halv mio. kr. kan slet ikke belånes, og dem er der mange af," som han siger.

Han har forståelse for, at realkreditinstitutterne er forsigtige. De må nemlig ikke give et lån, der er større end 80 pct. af ejendommens værdi.

"Vi må på ingen måde rokke ved tilliden til dansk realkredit. Men vi er også nødt til at være realistiske og sige, at hvis et hus har været til salg i et år eller mere, så kan realkreditten ikke stå alene," siger Torben Strøm.

Statsgaranti

I Danske Ejendomsmæglerforening har man foreslået regeringen at indføre en form for statsgaranti for lån til yderområderne eller måske specielle obligationer forbeholdt finansiering af boliger i provinsen.

En af de ejendomsmæglere, der er ramt af lånetilbageholdenheden, er Ege Christiansen, der har boligbutikker i bl.a. Roskilde, Lejre og Kirke Hyllinge. Selv her så relativt tæt på København er der problemer.

"Vi får mange afslag fra kreditforeninger og banker på hushandler udenfor bykernerne. I øjeblikket har vi ca. 120 ejendomme til salg, og der sker alt for lidt på husmarkedet. Mange af vores sælgere vil gerne videre, men sidder fast i deres nuværende boliger. De bliver først klar over situationen, når vi har en køber, men derefter må vi fortælle sælger, at handlen faldt, fordi køber ikke kunne få belåning," siger Ege Christiansen.

Han mener også, at staten bør gribe ind. Det kunne være i form af statslån af en vis del af det samlede lån.

Frustrerede mæglere

I Dansk Ejendomsmæglerforening får man mange reaktioner fra mæglere, der deler den frustration, og det er forståeligt, mener Torben Strøm.

I øjeblikket sælges boliger - ikke mindst ejerlejligheder - hurtigt i København og Aarhus. I byer som Aalborg, Randers, Horsens, Herning, Silkeborg og til dels Odense går salget også fornuftigt. Men så slutter det der.

"Så snart vi er ude i de mindre samfund, går det galt. Uanset om prisen er fornuftig, kan man ikke få finansiering. Det er ikke holdbart," siger Torben Strøm.

Dansk Ejendomsmæglerforening har henvendt sig til minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), og har ifølge Torben Strøm mødt en vis lydhørhed.

Læs også