Ekspert foretrækker danske milliarder

Investeringen i Dong bør komme fra danske pensionsselskaber frem for Goldman Sachs, mener ekspert.

Foto: Richard Drew/AP

"Rent principielt er der et grundlæggende problem i, at man vælger en investor, der så tydeligt forsøger at skatteoptimere sin investering i Danmark. Det er imod virksomhedernes samfundsansvar - altså CSR," siger Erik Kloppenborg Madsen, lektor med speciale i virksomhedsetik og CSR ved Aarhus Universitet.

Han henviser til, at regeringen i efteråret har indgået en aftale med den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, hvor banken kommer til at købe aktier for omkring otte mia. kroner i Dong Energy.

Men siden er det kommet frem, at Goldman Sachs sandsynligvis ikke kommer til at betale dansk skat af sine Dong-aktier, og dermed mister Danmark væsentlige indtægter.

Den alternative mulighed?

Det har fået arbejdsmarkedets pensionskasser, PenSam, Lærernes Pension, PKA og PBU, til at foreslå dem selv som alternative investorer i det danske energiselskab. Det er på trods af, at aftalen med Goldman Sachs står til at skulle blive endelig godkendt om få dage.

Men ser man på, hvad det vil sige at være en samfundsansvarlig virksomhed, så er der altså nogle problemer med de metoder, som Goldman Sachs anvender

- Erik Kloppenborg Madsen, lektor ved Aarhus Universitet.

Men ifølge de danske pensionskasser så bør vi som samfund ikke acceptere en aftale, hvor der ikke bliver betalt skat i Danmark. Derfor er de hoppet med på vognen i 11. time og forsøger nu at erstatte den amerikanske investeringsbank.

Et forslag, som Erik Kloppenborg Madsen mener, er at foretrække, hvis man ser på det ud fra et samfundsansvarligt synspunkt.

"Investorerne i Goldman Sachs er uden tvivl dygtige til deres arbejde. Og Finansministeren har godkendt aftalen, hvor jeg går ud fra, at han rationelt har valgt den bedste økonomiske løsning ud fra de muligheder, han havde.

Men ser man på, hvad det vil sige at være en samfundsansvarlig virksomhed, så er der altså nogle problemer med de metoder, som Goldman Sachs anvender," siger han og fortsætter:

"Så ud fra det parameter er de danske pensionsselskaber en bedre mulighed. Men det undrer mig altså, at de ikke har budt ind før nu."

Investeringsselskabernes blakkede ry

Men den amerikanske investeringsbank står ikke alene med et lettere blakket ry for eksempelvis åbent at forsøge at skatteoptimere sine investeringer. Ifølge Erik Kloppenborg Madsen er det svært at finde et investeringsselskab, der ikke har nogle pletter på sit cv.

Et eksempel er, at en række danske pensionsselskaber heriblandt PenSam og Lærernes Pension, så sent som i 2012 blev kritiseret for at investere i afrikanske lande, hvor pengene eftersigende landede direkte i lommerne på tvivlsomme, korrupte og direkte undertrykkende ledere, uden der blev ført opsyn med, hvad pengene er blevet brugt på.

Læs også