Så er Vestas' nye supermølle sat i drift

Dermed står Vestas bedre i havmøllekampen mod Siemens og Alstom.

Vestas' nye V164-supermølle er i drift og testes nu på testcentret i Østerild, Thy. Pressefoto: Vestas

14 dage efter den sidste vinge blev færdigmonteret på Vestas' nye V164-supermølle, er møllen nu oppe og snurre. Dermed er møllen, der den kommende tid skal testes på testcentret i Østerild i Thy, et vigtigt skridt nærmere debut på markedet. 

“Vi har produceret, testet og installeret møllen som planlagt, takket være en fokuseret indsats i en periode, hvor Vestas’ investeringer og faste omkostninger er reduceret markant. Nu ser vi frem til at følge møllen på site,” siger Vestas’ Chief Technology Officer Anders Vedel, i en meddelelse. 

Holder tidsplanen

Med opstarten af møllen leverer Vestas pænt i forhold til tidligere udmeldte forventninger om, at den første testudgave af supermøllen, som har kostet en formue at udvikle, ville stå klar i første kvartal af 2014.

I modsætning til konkurrenter som Siemens og Alstom, der begge har modtaget store ordrer på deres modstykker til V164'eren, har Vestas endnu sin første ordre på storsatsningen til gode.

I de kommende måneder vil V164'erens energiproduktion blive fulgt tæt. Opstillingen er et vigtigt delmål frem mod at sikre Vestas’ kunder størst mulig sikkerhed for deres investering i offshorevind, skriver Vestas.

Klar til kamp

V164-8.0 MW-møllen bliver flagskibet i det joint venture-selskab, der er etableret af Vestas og Mitsubishi Heavy Industries.

“V164-8.0 MW leverer mere energi end andre møller i industrien og er baseret på velafprøvet Vestas-teknologi. Kombineret med den erfaring og de evner, som Vestas og Mitsubishi Heavy Industries tilsammen besidder, stiller det os i en stærk position på det voksende offshoremarked,” siger Jens Tommerup, President for Vestas Offshore.

Møllens hovedkomponenter er produceret på Lindø Industripark, i Varde og på Isle of Wight i England. Tårnet er 133 meter højt, mens den øverste vingespids er 220 meter over jorden.

Den nye mølle er den mest kraftfulde i verden og en enkelt af slagsen kan ifølge Vestas levere strøm til 7500 gennemsnitlige europæiske husholdninger.

Læs også