DF lovede at stå bag Dong-aftale

Modsat DF-formandens ord, så har Dansk Folkeparti rent faktisk lovet at støtte Dong-aftalen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl var ikke med til afgørende møde i oktober. Men finansordfører René Christensen sagde efterfølgende til pressen, at aftalen "ligger fast". Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Dansk Folkeparti har hele tiden taget forbehold for Dong-aftalen.

Sådan har partiformand Kristian Thulesen Dahl igen og igen forklaret i de seneste ugers debat om salget af dele af den danske energikoncern. Senest i programmet Deadline i aftes.

»Når vi annoncerer – i starten af oktober – at vi har nogle spørgsmål at stille, så er det jo fordi, at vi ikke er helt sikre,« sagde Kristian Thulesen Dahl på DR2 i aftes.

Men sådan lød det ikke helt fra finansordfører René Christensen i netop oktober, da selve aftalen om salget af en del af Dong faldt på plads mellem regeringen og blandt andet Goldman Sachs.

Ikke i fare

Dengang var der ingen tvivl om, at aftalen ville blive gennemført.

»Selvfølgelig kan det godt være, at der kommer lidt spørgsmål. Men aftalen ligger fast, den er ikke i fare,« sagde René Christensen, ifølge et Ritzau-telegram fra 2. oktober 2013 under overskriften "Dong-aftale sikker på godkendelse".

Finansordføreren roste således også direkte beslutningen om at lade Goldman Sachs være en del af den fremtidige ejerkreds.

»Og så synes jeg egentlig, at det giver noget dynamik, at der kommer nogle andre øjne ind udefra og kigger på en virksomhed,« sagde René Christensen.

Du var ikke til det møde

I aftes kritiserede finansminister Bjarne Corydon den seneste tids udmeldinger fra Dansk Folkeparti og kaldte argumentet »papirtyndt«.

»Du var ikke til det møde. Du sendte din finansordfører. Han synes, at det hele var fint. Han gjorde sig også den ulejlighed at sige til medierne, at det hele var fint,« sagde Corydon i Deadline til Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti afslørede i sidste uge, at partiet nu er imod salget af dele af Dong Energy til Goldman Sachs, og også Enhedslisten har protesteret højtlydt.

I al fortrolighed får partierne adgang til en række fortrolige papirer i sagen i dag, mens Corydon klokken 13:15 skal i åbent samråd om sagen.

Efter planen bliver salget af Dong Energy endeligt godkendt af et flertal i Folketingets finansudvalg torsdag.

Læs også