Patienter bekymrede forud for "kræft-møde"

Formanden for Prostatakræftforeningen er bekymret for udfaldet af møde om godkendelse af ny medicin fra tyske Bayer.

Den tyske medicinalkæmpe Bayer. Foto: Michael Sohn/AP

Det skabte stor debat, da Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) for nylig afviste Sanofis lægemiddel Zaltrap til behandling af tyk- og endetarmskræft. Den beslutning betød nemlig, at den ny medicin ikke bliver standardbehandling på sygehusene.

Den 5. februar 2014 skal KRIS så beslutte sig for, hvorvidt Xofigo skal tages i brug som standardbehandling. Noget, formand for Prostatakræftforeningen (PROPA), K.B. Madsen, ser frem til med en vis bekymring.

”Vi forventer godkendelse i næste uge, når KRIS skal vurdere det nyeste lægemiddel på prostatakræftområdet Xofigo. Alligevel er vi en smule urolige for udfaldet, da vi tidligere har set nye og innovative lægemidler blive afvist trods anbefaling fra diverse ekspertgrupper.

Prostatakræft med spredning til knoglerne er en alvorlig tilstand, hvor der i dag er et stort behov for forbedret behandling. Vi har hørt om Xofigos fortræffelige egenskaber i flere år, så det er derfor meget beklageligt, hvis det ikke bliver tilgængeligt for de danske patienter,” udtaler han i en meddelelse.

Bag Xofigo står norske Algeta og tyske Bayer, der har samarbejdet om Xofigo siden 2009 og begyndte med at sælge lægemidlet på det amerikanske marked tidligere i år.Xofigo var alene årsagen til, at Bayers bestyrelse i midten af december 2013 nåede til enighed med Algetas ditto om, at Bayer køber Algeta for 15,7 mia. kr.

Læs også