24 pirater dømt for pirateri i Kenya

Det danske flådefartøj Esbern Snare fangede for over to år siden 25 pirater ud for Somalia. Nu er de alle idømt syv års fængsel.

Esbern Snare Foto: AP/Petros Karadjias

24 pirater er ved en kenyansk domstol den 23. januar 2014 idømt lange fængselsstraffe for kapring af fartøjet F/V Ariya. Piraterne, der alle fik syv års fængsel, var den 19. juni 2011 blevet overdraget til de kenyanske myndigheder af det danske flådefartøj Esbern Snare, der opererede som del af NATO’s anti-piraterioperation Ocean Shield, skriver Søværnets Operative Kommando (SOK) på sin hjemmeside..

”Domsfældelsen er af stor betydning for pirateribekæmpelsen som helhed og for retsfølelsen i særdeleshed – ikke mindst for de søfolk, som er i fare for at blive piraternes gidsler, når de besejler piratfyldt farvand. Jeg er meget tilfreds med, at de danske soldaters grundige forarbejde, herunder indsamling af beviser, har ledt til, at Kenya har fældet dom over piraterne,” siger forsvarsminister Nicolai Wammen

Hændelsen, der ledte til domsfældelse, fandt sted torsdag den 12. maj 2011, hvor Esbern Snare under patrulje langs Somalias kyst fulgte det kaprede fartøj F/V Ariya, der blev anvendt som piratmoderskib. Da Esbern Snare forsøgte at standse fartøjet, åbnede piraterne ild mod det danske flådefartøj, som umiddelbart besvarede ilden.

Efter skudvekslingen overgav piraterne sig, og Esbern Snare tog efterfølgende kontrol over F/V Ariya. Om bord på skibet var 16 iranske gidsler og 24 formodede pirater. Desuden blev der fundet flere våben og andet piratrelateret udstyr.

Læs også