Centralbank afvikler omstridt opkøbsprogram

Ben Bernanke slutter af som centralbankchef med et nyt indhug i pengemarkedet.

Den afgående centralbankchef Ben Bernanke. Foto: AP/Susan Walsh

Los Angeles

Den amerikanske centralbank Federal Reserve System, (Fed). strammer yderligere op ved at nedtrappe støtteopkøbene af statsobligationer, der har holdt en kunstig hånd under alverdens finansmarkeder. 

Centralbanken meddeler efter et møde tirsdag, at den trækker endnu 10 mia. dollars ud af pengemarkedet fra næste måned.

Afvikling fortsætter

Dermed bliver den månedlige økonomiske indsprøjtning reduceret til 65 mia. dollars.

Indhugget på 10 mia. dollars fordeler sig ligeligt mellem stats- og realkreditobligationer.

Neddroslingen var ventet, selvom den seneste tids uro på de finansielle markeder måske kunne have fået centralbanken på andre tanker.

Omstridt eksperiment

Ved det seneste centralbankmøde sænkedes tempoet af stimulusopkøbene fra 85 mia. dollars om måneden til 75 mia. dollars om måneden.

Dermed fortsætter banken med at skrue ned for de milliardstore månedlige støtteopkøb af statsobligationer i en afvikling af et af verdenshistoriens største økonomiske eksperimenter.

Opsvinget er i gang, og dermed er behovet for at hjælpe økonomien blevet mindre, lyder det i pressemeddelelsen fra centralbanken.

Afviklingen følges dog med spænding, fordi en pengepolitisk stramning i form af en nedtrapning af opkøbene af obligationer kan få stor betydning for både renten og alverdens finansmarkeder.

Fortsat lav rente

Den historisk lave udlånsrente på 0,25 pct. blev der ikke ændret ved i denne omgang.

Centralbanken lover at holde renterne på et fortsat lavt niveau i en længerevarende periode. Hvis de var blevet talt op, ville det eksempelvis blive noget dyrere for danske boligejere at skifte fra et flekslån til et fastforrentet lån.

Annonceringen af den fortsatte nedtrapning blev Ben Bernankes sidste handling som centralbankchef, idet Janet Yellen efter dagens møde i rentekomiteen nu har overtaget det fulde ansvar for den amerikanske pengepolitik.

Læs også