Smil: Indtægt fra fotovogne skal fordobles

Næste år skal politiets fotovogne skaffes 925 mio. kr. i statskassen.

En af politiets fotovogne med kamera i bagruden. Carsten Andreasen

Du kan lige så godt vænne dig til det.

Smil, for i løbet af de næste par år stiger sandsynligheden for, at du får en fotohilsen fra politiet. Indtægterne fra fotovogne, eller ATK (Automatisk Trafikkontrol) som det hedder i politisprog, skal nemlig fordobles fra i år til næste år.

Det fremgår af et svar, som justitsminister Karen Hækkerup (S) har fremsendt til Folketinget efter et spørgsmål fra Karsten Lauritzen (V). Han har bedt om at få oplyst de forventede bødeindtægter i 2014 og 2015.

925 mio. kr. i 2015

Svaret fra justitsministeren lyder:

"Rigspolitiet kan til brug for besvarelsen af spørgsmålet oplyse, at de samlede bødeindtægter på hele ATK-området skønnes til ca. 445 mio. kr. i 2014 og ca. 925 mio. kr. i 2015. Rigspolitiet skal bemærke, at usikkerheden forbundet med at skønne over de samlede bødeind-tægter er betydelig, da den bl.a. afhænger af adfærdseffekten hos bilisterne."

For at få flere penge i statskassen kræves flere fotovogne. Derfor er det tidligere besluttes, at antallet af fotovogne skal firedobles fra 25 til 100. Begrundelsen er selvfølgelig at øge trafiksikkerheden ved at få bilisterne til at sætte farten ned.

Færre slipper for bøde

Leveringen af bilerne er dog blevet forsinket på grund af et leverandørskifte. Derfor ventes de nye biler først at være klar sidst på året.

Ifølge bilistorganisationen FDM blev der i 2012 taget billeder af cirka 293.000 bilister. Heraf måtte 87.000 billeder kasseres på grund af for dårlig kvalitet. Det vil sige, at førerens ansigt ikke var tydeligt, eller at nummerpladen var ulæselig.

De dårlige billeder skulle politiet slippe for med de nye fotovogne. Til gengæld slipper færre bilister for en hilsen fra politiet.

Så smil!

Læs også