Vi spilder en formue på ubrugelige jobkurser

Danske arbejdsløse sendes på samme jobsøgningskursus igen og igen og igen. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som Søndagsavisen har fået indsigt i.

Faktisk oplever hver anden arbejdsløs mindst to gange at blive kørt gennem præcis samme kursusforløb, hvor de skal lære at søge job og skrive et cv. Og den indsats koster samfundet en formue. Ifølge tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen brugte man i 2012 11,7 milliarder kroner på at få folk i job igen; altså ud over udgifterne til dagpenge, kontanthjælp og andre overførselsindkomster.

At de ledige synes, det er spild af tid at blive sendt på de samme jobsøgningskurser igen og igen, forstår arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Larsen godt. Han har læst rapporten fra Arbejdsmarkedsstyrelsen og slår fast, at den bare bekræfter, hvor grelt det står til med beskæftigelsesindsatsen i Danmark.

”Hele indholdet er gennemsyret af, at kommunerne og jobcentrene gør det af pligt. Det er aktivering for aktiverings skyld, og man glemmer at sætte sig ind i, hvad den enkelte har behov for,” siger han til Søndagsavisen.

Undersøgelsen viser at
  • 48% af alle ledige svarer, at de har været sendt på det samme kursus i et at skrive ansøgninger/cv mindst én gang. I gennemsnit har de ledige været sendt på det samme kursus 2,5 gange.
  • 26% af de ledige, der har været sendt på kursus eller uddannelse gennem jobcenteret, var enten utilfredse eller meget utilfredse med forløbet.
  • 45% af alle ledige svarer, at der ikke blev lagt nogen planer for, hvad der skulle ske med dem, efter at de havde været på kursus eller gennemgået efteruddannelsesforløb.
  • 49% af de ledige, der har været sendt på kursus eller i uddannelse gennem jobcentret, angiver, at det enten ikke har gjort dem mere klar eller faktisk har gjort dem mindre klar til et arbejde eller en uddannelse.
  • 41% svarer, at de ikke har lært noget nyt på jobcentrets tilbud. Blot 17 procent angiver, at de har fået nye kvalifikationer.

Den sønderlemmende kritik som Arbejdsmarkedsstyrelsens rapport leverer, får beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til varsle endnu hårdere toner forud for forårets kommende forhandlinger om netop beskæftigelsesindsatsen.

”Rapporten fortæller desværre, at tiden i bund og grund bare skal gå på mange af de her tilbud. Det må være vores opgave at klæde de unge på til arbejdsmarkedet, ikke bare at stjæle deres tid, som vi i mange tilfælde åbenbart gør,” siger beskæftigelsesminister Mette Fredriksen (S) til Søndagsavisen.

Men nu har du været beskæftigelsesminister i over to år. Hvorfor har du ikke grebet ind tidligere?

”Jeg har faktisk blandt andet allerede afskaffet, at kommunerne ikke bare kan sende unge i jobkursus igen og igen,” siger hun.

Men det viser rapporten her jo, at kommunerne fortsat gør. Hvad vil du så gøre ved det?

”Det er jo altid besværligt som minister, hvis kommunerne ikke gør det, som vi har aftalt. Men så er der ikke andet at gøre end at komme efter dem,” siger Mette Frederiksen.

Den svada vil formand for arbejds- og beskæftigelsesudvalget i Kommunernes Landsforening ikke finde sig i.

”Man har lavet lovgivning med hovedet under armen, lavet et regelkompleks, der omfatter mere end 22.000 sider og byder kommunerne en tsunami af regler og lovgivning. Der er en fuldstændig forfejlet indtryk af, at man kan styre beskæftigelsespolitikken ned i mindste detalje fra Slotsholmen. Det kan man ikke, siger udvalgsformand og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S).”

BRANCHENYT
Læs også