Storbritannien vil købe eskadrille F-35 jagerfly

Danmark overvejer at købe samme type jagerfly, som nu meldes på vej til Storbritannien.

Der er endnu ikke truffet en beslutning om, hvorvidt Danmark vil købe F-35 jagerflyet.

Det er verdens dyreste våbenudviklingsprojekt til dato.

391 mia. dollars - jo, milliarder - kommer det til at koste amerikanske Pentagon at udvikle og anskaffe 2.400 stk. af den nye F-35 jagerfly-model.

Flere andre lande har meldt sig klar til at købe jagerflyet, og i går meldte Storbritanniens forsvarsminister, Philip Hammon, at man er tæt på at afsende den første officielle ordre på et F-35 jagerfly.

Det melder nyhedsbureauet Reuters.

Danmark er medudvikler

Storbritannien har tidligere meldt ud, at landet vil have en flåde på 48 F-35-fly, men i første omgang ventes det, at der lægges en bestilling på 14 fly.

Det er den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin, der er hovedproducenten af jagerflyet.

Fly-typen bliver bygget i USA, Storbritannien og har syv forskellige partnerlande, der deltager i udviklingen af F-35 flyet.

Danmark og Norge er blandt partnerlandene.

Dansk kandidat.

Danmark skal selv ud og købe nye jagerfly som erstatning for de nuværende F-16 fly.

Her er F-35 med blandt de fire kandidater, der overvejes af de danske myndigheder.

Det vejer samtidig tungt med i overvejelserne, hvad Danmarks traditionelle partnerlande vælger at investere i, da det vil have betydning for, hvilket samarbejde Danmark kan have omkring vedligeholdelse af flyene.

Forhenværende forsvarsminster Nick Hækkerup udtalte i slutningen af 2013, at "vi skal ikke købe et kampfly, som kun Danmark flyver med. Vi skal have andre lande med, så der er fælles vedligeholdelse og udvikling. Ellers bliver det uhyre dyrt."

Forventer modkøb

Indkøbe af nye jagerfly til det danske forsvar bliver en større milliardinvestering, uanset hvilken flytype valget lander på.

Den danske regering har derfor planer om at kræve såkaldte modkøb.

Altså krav om at producenten af flytypen som gengæld for de danske indkøb lægger ordrer for tilsvarende beløb i den danske industri.

De andre fly-typer der indgår i de danske overvejelser er svenske Saabs Gripen,  Boeings F18 Superhornet og Eurofighter.

BRANCHENYT
Læs også