Boligejere holdt januar-udsalg

Der er efterhånden tradition for, at boligerne sænker priserne i januar måned.

Der har været januar-udsalg på det danske boligmarked.

Udbudspriserne blev sænket med ialt 517 mio kr. i januar, og det er næsten dobbelt så meget som i december 2013, hvor udbudsprisen kun blev sænket med 265 mio. kr., viser nye tal fra boliga.dk.

I virkeligheden er det et sundhedstegn, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Et naturligt leje

"Vi anser de  faldende nedslag i udbudspriserne som et sundhedstegn for boligmarkedet. De mindre afslag er nemlig tegn på, at boligpriserne er ved at finde deres naturlige leje. Når den udvikling er glædelig, skyldes det ikke mindst, at mange købere har holdt sig tilbage af frygt for, at priserne skulle falde yderligere, og de derved ville gøre en dårlig handel. Nu er roen ved at indfinde sig i store dele af landet," siger Lise Nytoft Bergmann.

Januar-udsalg
  • Boligejerne sænker traditionelt prisen i januar. Men priserne er ikke blevet sænket så meget i år, som andre år.
  • Her ses prissænkningerne. Alle tal er i mio. kr.
  • 2012: 911
  • 2013: 579
  • 2014: 517

Hun mener, man ikke kan tolke januar-udsalget, som om boligmarkedet er kommet dårligt fra start.

"Man kunne tro, at boligejerne var blevet bekymrede eller modløse overfor salgsprocessen omkring deres bolig, og at de på den baggrund havde valgt at sænke prisen. Men sådan forholder det sig næppe."

Et mindre afslag

Lise Nytoft Bergmann sammenligner prisændringerne i januar 2014 med prisændringerne i januar i de foregående år. Sammenligningen viser, at stadig færre boligejere regulerer prisen ned. Hvor de samlede afslag således lå på 517 mio. kr. i januar 2014, lå de på 579 i januar 2013, på 911 i januar 2012.

"Faktisk er det nuværende afslag på de 517 mio. kr. det mindste afslag, som en januar måned har budt på siden statistikkens begyndelse i 2007," konstaterer hun.

Afslaget svarer til, at hvor prisen på en gennemsnitlig bolig, der var til salg på internettet, blev sænket med 6.941 kr. i januar 2014, var det tilsvarende nedslag på 7.939 kr. i januar 2013, og på 11.264 kr. i januar 2012.

Fremgang ikke sat over styr

"Trods den store stigning fra december til januar er der ikke noget, der tyder på, at den fremgang, vi hidtil har observeret på boligmarkedet, er blevet sat over styr i januar. Omvendt er der heller ikke noget der tyder på, at fremgangen er accelereret mærkbart fra dens nuværende meget besindige tempo."

Lise Nytoft Bergmann mener, at den store stigning i nedslagene, som boliga.dk har registreret fra december til januar, snarere forklares med, at december generelt ikke er en måned, hvor boligsælgerne regulerer ret meget på udbudsprisen på deres bolig – måske fordi boligsælgerne ved, at handelsaktiviteten er lav i julemåneden.

"Derfor vil et prisnedslag næppe generere nogen stor opmærksomhed, eller måske har både boligsælgere og eventuelle købere travlt med alt muligt andet, end at fintune udbudsprisen på deres bolig," siger hun.

BRANCHENYT
Læs også