Amerikansk hedgefond satser på dansk nedtur

Stor investeringsfond i USA spekulerer i dansk økonomisk nedtur og gældskrise.

En amerikansk hedgefond satser på en dansk nedtur for Danske Bank, danske statsobligationer og en dertilhørende gældskrise. Arkivfoto: Jens Panduro/Polfoto

Los Angeles

I jagten på den næste store handel satser den amerikanske hedgefond, Owl Creek Asset Management LP, en af de mest succesrige på sit felt sidste år, nu på, at den danske økonomi vil blive forværret.

Det skriver Bloomberg, som bemærker, at hedgefonden satser på en dansk nedtur ved at ”satse imod” danske statsobligationer i en forventning om en snarlig gældskrise.

Planerne vækker opsigt, fordi den danske økonomi normalt betragtes som stærk.

Særlige instrumenter

En hedgefond er en art investeringsforening, der med særlige instrumenter kan agere og tjene penge i et faldende marked.

Fondene kan blandt andet jagte selskaber med dystre fremtidsudsigter via såkaldte credit default-swaps, der fungerer som en forsikring imod konkurser.

Handlerne kræver ikke, at hedge-fondene selv behøver at have købt obligationer i firmaerne. Men hvis et firma ikke er i stand til at betale sine regninger, vil køberne af konkursforsikringerne kunne indkassere store summer uden selv at have gæld hos firmaet.

Uholdbart boligmarked

Ifølge Bloombergs oplysninger har man blandt købt credit default-swaps knyttet til Danske Bank.

Det oplyste fondens stifter og chefinvestor Jeffrey Altman i sidste uge ved et panelmøde i Palm Beach, Florida ifølge de inviterede gæster.

Altman hævdede blandt andet, at danskerne er indehaver af en usund verdensrekord, fordi de skylder kreditorerne 321 procent af alle deres disponible indkomster.

Landet vil desuden have svært ved at håndtere en ny boligkrise, når lånemarkedet i forvejen er det største i verden målt pr. indbygger.

Ingen bekymringer hos Realkreditforening

Rationalet er desuden, at Danmark kan komme på fallittens rand, hvis Danske Bank krakker, og hvis der ikke er penge nok til at redde banken.

Bloomberg, som ikke skriver noget om størrelsen på hedgefondens aktuelle investering, har dog også indhentet kommentarer fra Danmark, og i samme artikel maner Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, til ro.

”Analyser fra både Nationalbanken og ministerierne viser, at boligejernes økonomi er ganske robust. De kan håndtere ganske store rentestigninger, så jeg er ikke bekymret for gældsniveauet,” siger han.

Danske Bank har ikke ønsket at kommenteret historien.

Owl Creek voksede 49 procent sidste år og indtager af samme grund sjettepladsen på Bloomberg Markets årlige rangliste over succesrige hedgefonde.

BRANCHENYT
Læs også