Ny test afslører "fake-food"

Mozzarella med under 50 pct. osteindhold var blandt resultaterne i britisk fødevaretest.

Hakket kød der ikke er, hvad det giver sig ud for, er hverken noget nyt eller uddødt fænomen, viser ny test.  Foto: AP

Hundredvis af madvarer er blevet indsamlet i England og testet på et offentligt laboratorium.

En tredjedel af madvarerne blev afsløret som såkaldt fake-food, altså mad der består af noget andet, end varedeklarationen angiver.

Det skriver engelske The Guardian.

Testen afslørede bl.a. flammehæmmende kemikalier i juice, svinekød i bakker af hakket oksekød samt skinker, som i virkeligheden var fjerkræ.

Tegner et billede

Der blev i alt indsamlet 900 madvarer i det vestlige Yorkshire i løbet af sidste halvdel af 2013, og det er disse madvarer, der er blevet testet i laboratoriet.

"Vi finder normalt uregelmæssigheder i en tredjedel af de prøver vi indsamler, hvilket er urovækkende, når man tænker på, at budgettet for fødevareanalyse- og kontrol oplever nedskæringer," Dr Duncan Campbell, der er fødevareanalytiker i Yorkshire, til The Guardian.

Han mener desuden, at fødevareprøverne er repræsentative for hele England.

Lammekød uden lam

I 2013 vakte det stor opsigt over hele Europa, da det kom frem, at der var hestekød blandet i oksekød i forskellige færdigretter.

Sagen om hestekød startede i Irland og Storbritannien, men efterfølgende kom det frem, at en lang række producenter over hele Europa havde solgt fødevarer med spor af hestekød.

I den engelske fødevaretest som The Guardian har fået indsigt i, var det især hakket kød, der ikke levede op til varedeklarationen.

Eksempelvis hakket lammekød, der desværre ikke indeholdt spor af - lam.

Ikke nødvendigvis ulovligt

De fleste af fødevarerne ville dog ikke være ulovlige, hvis de bare var blevet deklareret ordentligt.

Det er således ikke imod loven at sælge mozzarella, der kun indeholder 40 pct. mælkefedt og ellers består af planteolie.

Man må bare ikke kalde det ost.

BRANCHENYT
Læs også