Boligejere står til klækkelig besparelse

En samlet rentebesparelse på 50 mio. kr. kommer tusindvis af boligejere til gode fra april.

Samlet ventes rentebesparelsen at udgøre 50 mio. kr. over det kommende år for boligejere, der skal have refinansieret lån til april. Foto: Velux

100.000 danske boligejere kan glæde sig til april.

Til den tid venter nemlig en refinansieringsrunde af de lån, som de har optaget i forbindelse med deres bolig, og den aktion kommer efter alt at dømme til at give endnu billigere boliglån.

"Det er vores forventning, at låntagerne over en bred kam kan se frem til at få lavere rente på deres lån fra 1. april," siger områdedirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen.

Masser af købere

Samlet skal der sælges obligationer for omkring 175 mia. kr., og ifølge Nykredit bliver det ikke noget problem at finde købere.

Usikkerhed omkring den kinesiske vækst, deflationsspøgelset, der fortsat hænger over Europa, og den amerikanske centralbanks neddrosling af støtteopkøb i markedet betyder, at investorerne søger mod sikre havne som dansk realkredit.

Pæne besparelser

På den baggrund venter Nykredit en F1-rente på blot 0,25 pct., hvilket er 0,19 procentpoint lavere end ved samme auktion sidste år.

Endnu bedre ser det ud for F3-lånerne, der kan se frem til en rentebesparelse på 2,14 procentpoint fra de 2,82 pct., som renten landede på for tre år siden.

Renten på F5-lånet ventes i denne omgang at ende på 1,32 pct. Den blev dog ikke handlet på dette tidspunkt for fem år siden, og derfor er der ikke noget direkte sammenligningsgrundlag.

50 mio. kr. sparet

De lavere renter vil naturligvis medføre en klækkelig besparelse for boligejerne. Samlet ventes rentebesparelsen at udgøre 50 mio. kr. over det kommende år.

En del af pengene går dog til en forøgelse af afdraget, der stiger med 6,5 mio. kr.

Alt i alt vil låntagernes nettoydelse falde med sammenlagt 30 mio. kr. for året. Det svarer i gennemsnit til 300 kr. for de berørte boligejere.

Historisk lave niveauer

Dermed fortsætterne renterne altså nedad, som det har været tilfældet siden 2011, da F1-renten balancerede omkring 2 pct., og går man tilbage til 2009 nåede F1-renten over 5 pct.

"Historisk har vi siden rentetoppen i Finanskrisens hedeste år set en nedadgående trend i renterne på tilpasningslån. Og vi ser gang på gang med en vis overraskelse nye historiske niveauer for, hvor lave renterne kan blive.

Vi er dog af den overbevisning, at den globale økonomiske vækst er på vej opad - om end i et roligt tempo," siger Sune Worm Mortensen.

De kommende auktioner begynder i både Nykredit/Totalkredit og Realkredit Danmark den 17. februar og løber frem til den 28. i samme måned.

Nordea Kredit afvikler sit obligationssalg i dagene 25.-27. februar.

BRANCHENYT
Læs også