Generationsskifte i sønderjysk milliardforetagende

Milliardomsættende Abena er ved at gøre klar til, at den næste generation i ejerfamilien skal tage over.

Preben Terp-Nielsen. Foto: Anders Brohus

Preben Terp-Nielsen har i en mindre menneskealder ført rehabfirmaet Abena fra at være en mindre aktør til at være en milliardomsættende, international koncern. Og ved sin side til at videreføre faderens livsværk har haft sin bror Arne, og sin søster Hanne.

Men nu begynder den næste generation at tage over.

"Det er hele generationsskiftet, der her er sat i gang teknisk. Så både Arne, Hanne og mine børn har nu overtaget hver vores ejerandel," forklarer Preben Terp-Nielsen, der har rundet de 61 år.

Sidste år hyrede Abena Søren Gjessing som ny direktør med ansvar for den internationale del af forretningen. Preben Terp-Nielsen havde erkendt, at der var brug for flere til at trække læsset. I den forbindelse sagde han også til MedWatch, at han ikke ville sidde i chefstolen, når han ikke længere var den hurtigst tænkende.

MUS-samtaler

”Jeg tror, man skal passe på, at man ikke smider alt over bord og går ud i sin lille kolonihave, som man ingen interesse har i. Man mister alt det, man egentlig går og snakker om og føler, at man er en del af. Du skal bare ikke være den, der har de afgørende beslutninger, eller være den kreative part, der skal føre det videre. Det skal være andre, så snart de kan tænke hurtigere, end jeg gør. I det øjeblik, jeg bliver overhalet bare lidt, så skal jeg heller ikke have den stol, jeg sidder i nu. Det vil heller ikke være sjovt at være der. You never know what happens tomorrow. Men jeg regner da med at være i den her rolle i et par dage endnu," sagde han dengang.

Han er dog stadig en del af ledelsen, og tøjlerne er ikke fuldstændig overladt til næste generation, selv om ejerandelene har skiftet hænder.

Hvordan føles det at begynde at overlade tøjlerne til den næste generation?

"Jamen, jeg er jo begyndt at gå til MUS-samtaler hos mine børn. Nu har de overtaget. Men nej, det er en spændende proces."

Du er fuld af fortrøstning i forhold til at videregive din fars og jeres livsværk til den næste generation?

"Ja, min far har jo været med til at påvirke dem. Og det kører helt efter planen og meget positivt."

BRANCHENYT
Læs også